Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Klimatická změna a lokální zemědělství. To jsou témata květnové výstavy na kraji

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 15. 05. 2024 10:28
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů. Tak se jmenuje výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

„Ačkoliv za uplynulých třicet let Česká republika dosáhla nebývalého rozvoje v téměř všech odvětvích lidského snažení, jedno se nelepší, ba co víc, je na hraně kolapsu. Stav naší půdy a potažmo celé krajiny je v důsledku špatné zemědělské praxe alarmující. Schopnost půdy zadržovat vodu je na 53 % svého potenciálu, biodiverzita téměř všech řádů trvale klesá, erozí je ohrožena většina české půdy, čtyřicet procent monitorovaných podzemních vrtů vykazuje nadlimitní koncentrace syntetických pesticidů ve vodě,“ uvedl Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Dobrá správa půdy a krajiny přitom představuje klíčový nástroj k přizpůsobení se probíhajícím klimatickým změnám, ale především udržitelnějšímu zajištění potravin i pro budoucí generace. Podíl propachtované zemědělské půdy na celkové obhospodařované ploše je v českém zemědělství jedním z nejvyšších ze zemí Evropské unie, a třebaže v posledních letech vlivem nákupů půdy zemědělskými podniky ale i spekulanty poměrně významně klesá, stále představuje více než dvě třetiny. Jde o obrovskou příležitost, kterou mohou vlastníci půdy využít a po „svých“ zemědělcích požadovat dobrou správu jejich majetku. 

Nástrojů na zlepšení stavu půdy a krajiny je mnoho, analyzoval a zkoumal je tým v rámci projektu Posílení resilience venkova prostřednictvím aktivizace lokálních aktérů a vlastníků půdy. Výstava shrnuje výsledky několikaletého výzkumu včetně příkladů dobré a špatné praxe.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky