Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dům kultury praskal ve švech. Sjelo se sem na 80 organizací, jež pomáhají druhým

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 08. 10. 2015 18:04

Sdílet článek

Po dvouleté odmlce se znovu sjeli do libereckého Domu kultury zástupci organizací Libereckého kraje, které se starají o seniory, zdravotně postižené, lidi bez domova a další, jež se bez jejich pomoci neobejdou. Veletrh poskytovatelů sociálních služeb v Libereckém kraji, který se uskutečnil ve středu 7. října, nabídl základní přehled o 76 organizacích kraje.

Ty se představily nejen svými výrobky a letáčky, přibližujícími jejich činnost. Navíc se klienti mnoha z nich blýskli také v kulturním programu na pódiu vlastním uměleckým vystoupením. A sklidili obrovský potlesk.

„Kulturní vyspělost každé společnosti se pozná podle toho, jak se chová k těm nejslabším. Jak se o ně umí postarat. Každý z nás se přitom může někdy dostat do situace, kterou nebude schopen sám řešit a bude hledat pomocnou ruku, ať již pro sebe nebo pro někoho ze svých blízkých. Právě kvůli snazší orientaci mezi téměř stovkou organizací, jež poskytují nejrůznější sociální služby, jsme znovu obnovili náš veletrh,“ zdůraznila náměstkyně hejtmana pro resort sociálních věcí Lenka Kadlecová, která převzala nad akcí záštitu. Veletrh navštívil také radní pro resort zdravotnictví Petr Tulpa.

Veletrh, jemuž pořadatelé vymysleli motto „Přijďte nahlédnout pod pokličku těch, kteří pomáhají“, přilákal téměř 500 návštěvníků. Lidé obdivovali ručně pletené košíky, keramické drobnosti, pletené figurky a další výrobky klientů domovů. Současně se pobavili například divadelním skečem Terapeutické komunity Advaita, skotskými tanci v podání Denních a pobytových sociálních služeb, hudebním vystoupením Kateřiny Bandu klientů Naděje nebo koncertem Rachot Bandu Jedličkova ústavu Liberec. Vystoupení klientů zpestřili také žáci dvou libereckých škol, ZŠ Sokolovské a ZŠ a ZUŠ Jabloňová.

„Handicapovaní ve svých vystoupeních ukázali, že zvládnou to, co zdraví lidé. Podobné akce jim dávají pocit, že mohou být společnosti i oni užiteční,“ řekla Lenka Kadlecová.

Návštěvníci si poslechli také rozhovor s handicapovaným českolipským sportovcem Petrem Čvančarou, který letos v létě vybojoval na Special olympic World Games 2015 v Los Angeles v atletické disciplíně vrhu koulí bronzovou medaili. Miloš Hájek ze společnosti EVA HELP v Liberci předvedl v Domě kultury jako zvíře, vhodné k zooterapii, samici holuba. S ní navštěvuje pravidelně například děti v Jedličkově ústavu. Holubice jménem Supík pomáhá třeba dětem rozlišovat barvy. Mohou si ji také pohladit.

„Je jediným holubem v republice, který je používaný ke canisterapii. Vycvičili jsme Supíka tak, že pozná červenou. Když položíme na stůl vedle sebe papírky různých barev, přiletí k červenému. To děti motivuje k napodobování, učí se na barvy soustředit,“ poznamenal Miloš Hájek. „Naši holubičku jsme našli ještě jako úplně malinkou. Měla rozbitou hlavu. Vyléčili jsme ji, tak se na nás zafixovala, a proto se dá dobře vycvičit,“ dodal.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky