Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

V Oblastní galerie v Liberci se propojilo výtvarné umění s uměním výzkumu a vývoje v oboru optiky

17. 10. 2014

Druhý ročník mezinárodní konference Optics and Measurement se uskutečnil 7.-10. října 2014 v nové budově Oblastní galerie v Liberci.

 

Konference byla zaměřena na výzkum a vývoj moderních a speciálních optických prvků, metody jejich charakterizace i na jejich aplikace. Organizátorům se podařilo naplnit záměr přivést ke společné  diskuzi pracovníky z pracovišť Akademie věd ČR, veřejných výzkumných institucí (v.v.i.), vysokých škol i špičkových subjektů z podnikatelské sféry. Konferenci navštívilo 105 účastníků, z toho 31 ze zahraničí. Z akademické oblasti bylo 58 účastníků a z podnikatelské pak 47. Během konference zaznělo 8 vyzvaných a 27 přispěvatelských přednášek. Ddalších 30 vědeckých příspěvků bylo prezentováno formou vývěskových sdělení. Součástí konference byla rovněž prezentace několika průmyslových a obchodních společností, které se zabývají výzkumem a vývojem v oblasti optiky.

 „Velice mě těší, že máme stále pádnější důvod, aby se - stále ještě zažitá - představa Libereckého kraje jako kraje montoven postupně měnila. I tato konference nám ukázala, že se zde rozvíjejí vysoce sofistikované a perspektivní obory, které do budoucna budou prohlubovat prosperitu hospodářství kraje a přinášet kvalitní pracovní místa pro naše občany,“ zhodnotila Ivana Hujerová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova.

Příspěvky se tématicky dotýkaly různých oblastí, zajímavých jak po vědecké, tak i po komerční stránce. Zazněly příspěvky týkající se návrhů, výroby a opracování klasických i asférických optických prvků moderními metodami, ale také příspěvky, které se věnovaly charakterizaci optických prvků interferometrickými, holografickými i jinými metodami. Část příspěvků byla věnována také problematice tenkých vrstev pro optické prvky a aplikacím optických prvků a nových optických měřících metod v moderních technologiích.

Neformální diskuze účastníků během přestávek i společenských večerů umožnily ujasnit si vzájemně nejenom současné možnosti nových metod, ale také požadavky od partnerů z průmyslu. K dobrému pocitu z konference také přispěla ta skutečnost, že se konala ve velmi atraktivním prostředí Oblastní galerie v Liberci.

Pro organizátory konference bylo povzbudivé, že si většina účastníků konference, jak českých, tak hlavně zahraničních, uvědomuje význam České republiky a Libereckého kraje v oblasti přesné optiky a optoelektroniky a že si jsou jisti dalším intenzivním rozvojem tohoto průmyslového odvětví.

Kromě počtu zahraničních účastníků byl význam a kvalita konference potvrzena také jejím zařazením do kalendáře organizace SPIE (International Society for Optics and Photonics), jejíž zástupci konferenci navštívili a spolu se členy vědeckého výboru konference ocenili nejlepší studentské práce částkou $500,- a ročním bezplatným členstvím v organizaci SPIE.

           Organizátorem konference bylo Regionální centrum speciální optiky a optoelektronických systémů TOPTEC, které sídlí v Turnově.

 

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588