Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Třinácté Krajské dožínkové slavnosti hostí Frýdlant

26. 08. 2015

Krajské dožínkové slavnosti se letos konají po třinácté a vrací na symbolicky na počátek, do Frýdlantu, kde v roce 2002 začínaly. Město zaplní v sobotu 5. září. Tradičně nabídnou bohatý program, dožínkový průvod, výstavu hospodářských zvířat či zemědělských strojů, taneční i hudební vystoupení nebo tržnici. V rámci dožínek budou slavnostně předána také ocenění Výrobek Libereckého kraje roku 2015. Pořadateli akce jsou Liberecký kraj, město Frýdlant a Regionální Agrární Rada Libereckého kraje.  

Hlavní program vypukne na náměstí před radnicí s úderem 9. hodiny, kdy se otevře tradiční tržnice a začne bohatý kulturní program. Na lidovou notu zde zahrají, zazpívají i zatančí děti z místních mateřských a základních škol a regionální folklorní soubory Horačky, Šafrán, Heřmánek a další. Zatím, co budou na náměstí vystupovat soubory, mohou návštěvníci navštívit také park. Tam uvidí výstavu zemědělské techniky i různé druhy hospodářských zvířat. Prezentovat se tam budou také sdružení a spolky a děti si mohou zajezdit na koních.

Parádní podívanou bude i dožínkový průvod, který vyjde v 11:30 hodin z frýdlantského zámku a vydá se městem až ke Kostelu Nalezení sv. Kříže. Ve svatostánku se jeho účastníci i široká veřejnost zúčastní bohoslužby, při níž poděkují přítomní za úrodu v letošním roce. Následně se procesí opět vydá na cestu a dorazí až do centra města na náměstí.

Slavnostní zahájení Dožínek 2015 je naplánováno na 13. hodinu, kdy také hejtman Libereckého kraje Martin Půta, náměstek pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný a další radní předají ceny letošním vítězům soutěže Výrobek Libereckého kraje roku 2015. Po slavnostním aktu bude pokračovat kulturní program až do osmi hodin večer.

Těšit se mohou návštěvníci na koncert Yvetty Blanarovičové s kapelou, show skupiny Seven a v podvečer na skupinu Abba Stars a další interprety. V průběhu mohou lidé také navštívit výstavu Bylinky napříč staletími v Muzeu Špitálek, prohlédnout si věž i Městské muzeum v prostorách frýdlantské radnice anebo projít kostelem Nalezení sv. Kříže v doprovodu komentátora. Vstup na slavnosti je zdarma.    

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215