Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hrdinou nové výstavy českolipského muzea bude rolník František Kněžík

20. 04. 2017

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě otevírá ve středu 26. dubna 2017 v 16. 30 hodin výstavu František Kněžík a ti druzí. Zemědělství a venkov na Českolipsku ve 20. století. Výstava v Maštálkově síni muzea je otevřena do 18. června 2017.

Hrdina ústřední části výstavy, František Kněžík, byl obyčejný rolník žijící v letech 1911 – 1991 ve vesnici Luhov, kam přišel ze středních Čech do usedlosti čp. 24 po německé rodině Donathových. Vášnivý čtenář, sadař a sběratel. Měl hodně rysů českých sedláků z vnitrozemí z doby národního obrození. Proto také jeho pozůstalost nabízí zajímavé pohledy do vesnického života nejen v jeho době, ale také před rokem 1945, protože zachoval doklady dřívějších majitelů této usedlosti. Drobné zemědělské nářadí a předměty z domácnosti zdobí expozici lidového bydlení v Kravařích. Zde na výstavě jsou dokumenty a obrázky.

Kněžík se zdráhal vstoupit do JZD a byl dokonce za nesprávné plnění dodávkových povinností postaven před soud. Nebyl to žádný sabotér, ale dobrý hospodář, který se dokázal vzepřít nesmyslně ukládaným vysokým dodávkám.

Výstava je doplněna dalšími obrázky z venkovského prostředí od doby meziválečné do začátku padesátých let. Zvláštností tohoto projektu je, že se snažíme dívat na venkovský život očima jejich obyvatel a nikoliv úřadů či politických stran. 

TZ/Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, příspěvkové organizace Libereckého kraje

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624