Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Astronomický den na Jizerce odhalí nejen záhady oblohy

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 25. 05. 2016 15:49
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Tradiční astronomický den pořádají v sobotu 28. května na Jizerce. Celé odpoledne mohou návštěvníci poznávat záhady oblohy i vesmíru, dozvědět se spoustu zajímavostí o kosmonautice a astronomii nebo se pobavit při hrách. Záštitu nad akcí převzal náměstek hejtmana Josef Jadrný a Liberecký kraj akci podpořil.

Program začne hodinu po poledni setkáním s krtkem astronautem, od jehož letu do vesmíru v raketoplánu Endeavour uplynulo letos pět let. Pokračovat bude program odbornou přednáškou o gravitačních vlnách nebo zajímavým poznáváním oblohy, které je určeno pro celé rodiny. Zvídaví návštěvníci se dozvědí také zajímavosti o kosmonautice a chybět nebude ani výstava astrografií, expozice astronomické techniky, kapka jizerskohorské tmy a další atrakce. V průběhu dne budou k vidění i vědecké show liberecké iQLandie a v podvečer se mohou návštěvníci těšit na malou oslavu narozenin Rákosníčka.

Za jasného počasí bude možné večer pozorovat Jupiter, Mars a Saturn a další objekty vzdáleného vesmíru.

Vstupné na akci je zdarma. Začátek je ve 13.00 hodin a předpokládaný konec v 18.00 hodin.

Pořadateli jsou Astronomický ústav Akademie věd ČR, Klub astronomů Liberecka – pobočka České astronomické společnosti, SUNDISK s.r.o. a Hvězdárna Turnov.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky