Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jizerské regionální produkty v rukou německého prezidenta

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 08. 2016 15:57

Sdílet článek

Regionální výrobky z Jizerských hor byly nabídnuty k ochutnávce nejen návštěvníkům ekologického veletrhu s názvem „Týden životního prostředí“, ale také samotnému německému prezidentovi panu Gauckovi. Toto umožnila účast zástupců trinacionálního česko-polsko-německého projektu s názvem „Regionální hodnotové řetězce v kontextu ekosystémových služeb a ochrany biodiverzity“, který byl jako jeden ze 180 inovativních projektů vybrán nezávislou porotou a prezentoval se v zahradách prezidentského zámku Bellevue v Berlíně. Při této příležitosti předala koordinátorka projektu slečna Anna Havelková panu prezidentu Gauckovi ručně dělaný, pro tuto příležitost speciálně zdobený, perník z manufaktury paní Srbové z Jílového u Držkova. 

Paní Srbová a její dílna patří totiž k českým podnikům, které se výše zmíněného projektu účastní. K projektovým cílům patří přitom nejen posilování udržitelného hospodářského rozvoje v regionu Trojzemí, ale hlavně poukázání na potenciály ekosystémových služeb pro podnikovou praxi. I přesto, že je pojem ekosystémové služby nový a v podnikové praxi se zatím běžně nepoužívá, jedná se o téma velice důležité, jelikož je na tyto služby  lidská existence odkázána a vlastně je každý denně přímo či nepřímo využíváme. Jedná se například o služby jako opylování užitkových rostlin, poskytování surovin či tvorba pitné vody v krajině. A právě těmito vzájemnými vztahy mezi firmami a ekosystémy se projekt zabývá, cílí na měření přidané hodnoty regionálních produktů v tomto kontextu a chce poukázat na již zmíněné  potenciály.

Regionální firmy, které se chtějí o skrytých potenciálech pro svoji činnost dozvědět více, mají stále možnost, se tohoto projektu účastnit. Cíleno je především na zemědělské a lesnické firmy a přidružená odvětví jako je dřevozpracovatelský či potravinářský průmysl. Velikost firmy nehraje roli, jelikož i malé firmy jako je manufaktura paní Srbové jsou v projektu vítány. Projekt je finančně podpořen Německou spolkovou nadací pro životní prostředí a Saskou rozvojovou bankou.

Kontakt: Anna Havelková, havelkova@netsci.de

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky