Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská tripartita se věnovala veřejným zakázkám kraje i centrům odborného vzdělávání

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 10. 2016 15:22
  • Doprava
  • Školství

Sdílet článek

Rada hospodářské a sociální dohody Libereckého kraje, tzv. krajská tripartita, se sešla ke svému sedmému jednání v sídle kraje v pondělí 17. října. Kromě obvyklé informace o stavu nezaměstnanosti se zabývala veřejnými zakázkami na dopravní obslužnost nebo odborným vzděláváním na školách zřizovaných krajem.

Prvním bodem programu jednání byla pravidelná informace Úřadu práce ČR - krajské pobočky v Liberci o aktuálním stavu na trhu práce v Libereckém kraji. S nejnovějšími údaji seznámil Lubomír Záleský, vedoucí Oddělení trhu práce. Jak uvedl, míra nezaměstnanosti k 30. 9. 2016 dále poklesla a činila 5,2 %, což je i celostátní průměr. Nejnižší byla na Českolipsku (4,1 %), nejvyšší na Liberecku (5,9 %), na jedno volné místo připadá v současné době v kraji 2,6 uchazeče.

Tripartita dále diskutovala informace o rozhodnutích ÚOHS ve věci veřejných zakázek na zajištění dopravní obslužnosti v Libereckém kraji, kdy předseda úřadu v minulém měsíci zamítl podané rozklady a potvrdil postup Libereckého kraje, a to jak u zakázky na přechodné období, tak u původní desetileté zakázky vypsané na období 2014-2024. Dotazy členů tripartity k očekávanému dalšímu postupu zodpověděl vedoucí odboru dopravy krajského úřadu Jan Čáp. Jak uvedl, počátkem října se už sešly jmenované hodnotící komise, které předloží v nejbližší době své doporučení radě kraje k rozhodnutí.

Členka rady kraje pro resort školství, mládeže, zaměstnanosti a sportu Alena Losová představila tripartitě projektový záměr celkem osmi Center odborného vzdělávání Libereckého kraje. V letech 2017 – 2018 v nich vznikne moderní zázemí pro odborné vzdělávání žáků středních škol, zejména v oblasti strojírenství, automobilového průmyslu, řemesel a služeb, ale i zemědělství nebo sklářství. Do budov a především nových technologií má být investováno celkem téměř 450 mil. Kč, převážně z evropských fondů.

Tripartita v této souvislosti také projednala předložený rozvojový program „Podpora odborného vzdělávání ve školním roce 2016/2017“ a souhlasila s tím, aby byly v tomto školním roce podporovány víceoborové třídy u oborů Kuchař-číšník, Prodavač, Kadeřník, Gastronomie a Kosmetické služby. Prostředky z tohoto rozvojového programu MŠMT ve výši 10 mil. Kč tak umožní podpořit výuku právě těch oborů, které jsou aktuálně žádané na trhu práce v kraji.

„Jsem rád, že se krajská tripartita za dva roky od jejího obnovení stala další formou spolupráce mezi Libereckým krajem, zaměstnanci a zaměstnavateli. Vedle vývoje zaměstnanosti a změn na trhu práce tripartita například projednává aktuální problémy hospodaření a rozvoje kraje, školství, dopravy nebo zdravotnictví, uvedl předseda tripartity, hejtman Martin Půta.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky