Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Letní festival menšin podpořil letos také Liberecký kraj

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 26. 08. 2016 13:15

Sdílet článek

Ochutnat některý z národních pokrmů cizinců, kteří žijí v Liberci, a současně se pobavit jejich hudebním vystoupením, mohli lidé ve čtvrtek 25. srpna na náměstí dr. Edvarda Beneše v Liberci. Konal se zde už pátý ročník Letního festivalu cizinců a národnostních menšin, Liberec - jedno město pro všechny. Letos poprvé akci finančně podpořil také Liberecký kraj.

Lidé, kteří procházeli hlavním libereckým náměstím, se mohli zastavit u stánků třeba vietnamského, ruského, ukrajinského nebo moldavského, a ochutnat některé z jejich tradičních jídel. Pro toho, kdo se chtěl podívat na celou sérii tanečních a hudebních vystoupení, obvykle v krojích dané země, nachystali organizátoři k sezení několik desítek židlí. Stánky zdobily také vlaječky Indie, Čečenska, Arménie nebo Pákistánu.

„Čím jiným se prezentovat, než národním jídlem a hudbou a tancem? Proto jsme spojili ochutnávku tradičních pokrmů národnostních menšin s kulturním vystoupením. Žijeme všichni v Liberci a mnohdy o sobě ani nevíme. To je smyslem přehlídky, napomoci lepšímu vzájemnému porozumění,“ vysvětlil za pořadatele festivalu ředitel Komunitního střediska Kontakt Liberec Michael Dufek.

Festival představuje kulturu, historii a tradice jednotlivých národností. Dohromady se na náměstí mohli lidé seznámit s více než desítkou komunit, a kdo měl zájem, odnesl si také informační letáky o dané zemi. O hudební doprovod se postaral liberecký dixieland O.V.J Dixie.

Záštitu nad festivalem převzala náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro resort sociálních věcí Lenka Kadlecová. „Tak, jako se svět skládá z nepřeberného množství barev, i lidská kultura v sobě skrývá velké množství odstínů, jimiž jsou kultury jednotlivých národů. A právě k poznání různých skupin cizinců a národnostních menšin, které žijí v Liberci, přispívá tento festival. Přátelská atmosféra festivalu je důkazem toho, že Liberec je skutečně městem pro všechny. Proto je dobře, že letos poprvé akci podpořil i Liberecký kraj,“ řekla Lenka Kadlecová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky