Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj získal pro rodiny s dětmi dotaci přes 114 milionů

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 06. 2016 14:30

Sdílet článek

Přijetí dotace od Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky na projekt „Podpora a rozvoj sociálních služeb pro rodiny a děti v Libereckém kraji“ ve výši 114.142.921,50 Kč schválili radní Libereckého kraje. Projekt je zaměřen na pomoc rodinám s dětmi, kterým hrozí sociální vyloučení.

Obsahem projektu je podpora dvou sociálních služeb, Sociální aktivizační služby pro rodiny s dětmi a Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. Tyto služby budou poskytovány na celém území Libereckého kraje. Poskytovatelé budou vybráni prostřednictvím výběrových řízení. Pro potřeby projektu bude území Libereckého kraje rozděleno na 14 území, v nichž by měla být posílena nebo nově zřízena daná sociální služba.

„Smyslem aktivizační služby je prevence, posílení přirozené funkce rodiny, aby se rodiny s dětmi z různých důvodů neocitly na okraji společnosti. Mnohé z ohrožených rodin neumějí například jednat s úřady, nedokáží hospodařit s penězi, nevědí si rady s dalšími problémy. Některé nepovažují za důležité, že mají posílat děti do školy. Cílem projektu je přiblížit tyto rodiny k životu, jaký žije většina rodin,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana pro resort sociálních věcí Lenka Kadlecová. „Projekt byl konzultován s obcemi, vychází z jejich potřeb. Již existujícím nízkoprahovým zařízením přinese projekt větší podporu. K tomu umožní zřízení nových nízkoprahových center,“ dodává.

V Libereckém kraji působí nyní 10 nízkoprahových zařízení. Vedle nich vznikne dalších 6 nových, například v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě nebo ve Frýdlantu. Nízkoprahové zařízení je sociální služba, určená dětem a dospívajícím, kteří se nacházejí v nepříznivé sociální situaci, které pocházejí často z rodin s narušenými vazbami, často již sociálně vyloučených.

Liberecký kraj bude jednotlivým poskytovatelům poskytovat konzultační dny, bude organizovat pravidelná setkání s poskytovateli sociálních služeb a se zástupci obcí.

Projekt bude financován z Operačního programu Zaměstnanost, prioritní osa 2 Sociální začleňování a boj s chudobou, investiční priorita 2.1 Aktivní začleňování, včetně začleňování s ohledem na podporu rovných příležitostí a aktivní účast a zlepšení zaměstnanosti. Celkem 85% dotace tvoří finanční zdroje EU, 10% pokryjí státní prostředky a 5% představuje spoluúčast Libereckého kraje. Konkrétní podíl Libereckého kraje činí 5 707 146, 075 Kč.

Realizace projektu je naplánována na období od 1. 10. 2016 – 31. 1. 2020.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky