Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Švýcarský orchestr vystoupí v Česku se dvěma ojedinělými koncerty

30. 08. 2016

Mimořádný hudební zážitek přiveze do České republiky švýcarský orchestr Camerata Helvetica. Pod dirigentským vedením světově proslulého dirigenta Urse Schneidera vystoupí na dvou ojedinělých koncertech – v sobotu 10. září v Turnově, a v neděli 11. září v Liberci. V rámci dlouholeté spolupráce jej společně pořádají Liberecký kraj a partnerský kanton St. Gallen.

Zaposlouchat se do tónů vážné hudby mohou na obou koncertech lidé zdarma. Na programu jsou skladby hudebních velikánů, Wolfganga Amadea Mozarta, Antonia Vivaldiho, Johanna Sebastiana Bacha či Edwarda Elgara. Zazní i skladby současného švýcarského hudebního skladatele Alfreda Feldera. Společně s orchestrem ze švýcarského St. Gallenu vystoupí i sólisté – houslisté Mischa Zakharov, Matthias Steiner a Maria Gehrig a violoncellista Joel Zeller.

Koncertní vystoupení:
Sobota 10. září od 19.00 hodin – Muzeum Českého ráje Turnov
neděle 11. září od 17.00 hodin – kostel sv. Kříže v Liberci

Orchestr Camerata Helvetica
Hudební těleso založil v roce 1962 Urs Schneider. Orchestr vznikl z bývalého symfonického orchestru „Pro Musica Orchester St. Gallen“ a už zakrátko si vydobyl dobré jméno. Především zaujal posluchače kvalitní hudbou a takřka hmatatelnou radostí ze hry. Za posledních dvacet let se stal vysoce ceněnou součástí švýcarského kulturního prostředí, které obohacuje mnoha podněty. Důsledným dodržováním cílů, které si orchestr vytyčil, si připsal zvláštní zásluhy. Intenzivně podporuje mladé švýcarské hudebníky: 110 mladých umělců mělo možnost během let celkem 2000 krát vystupovat sólově a přitom nasbírat neocenitelné zkušenosti pro budoucí dráhu profesionálních hudebníků. Orchestr také vědomě pečuje o pouze málo známá díla velkých mistrů a o tvorbu prakticky neznámých skladatelů barokní i klasické hudby a hudby romantismu až po modernu. Stále se snaží zařazovat do svého repertoáru díla současných komponistů jako jsou R. Blum, E. Isoz, P. Mieg, A. Möschinger, J. F. Zbinden, W. Vogel, A. Keller, L. Nadelmann, A. Schibler, J. Daetwyler a dalších, z nichž mnohé skladby uvedl premiérově. V průběhu let orchestr častokrát koncertoval i v zahraničí, mimo jiné ve městech Frankfurt, Stuttgart, München, Innsbruck, Klagenfurt, Wien, Wrozlaw (Breslau), Ostende, Amsterdam, Haarlem, Florenz, Livorno, Thessaloniki, Athen, Cannes, Paris, Valencia, Barcelona, na mezinárodním festivalu na Ibize. Na svém kontě má i řadu vydaných LP, CD a originálních nahrávek.

Dirigent Urs Schneider
Rodák ze St. Gallenu začal s hrou na housle už v šesti letech, studium završil v roce 1961 diplomem ze hry na tento hudební nástroj na konzervatoři v Curychu. Na dráhu dirigenta se připravoval u Rafaela Kubelíka v Lucernu, Igora Markevitche v Madridu a Otto Klemperera v Curychu a Londýně. V patnácti letech založil svůj první vlastní orchestr, který „dorostl“ do Pro Musica Orchester se 70 členy. Další hudební těleso založil v roce 1962, východošvýcarský komorní orchestr Camerata Helvetica.

Urs Schneider působil jako hlavní dirigent a umělecký vedoucí mimo jiné v Shreveport Symphony and Opera Society (USA), Camerata Stuttgart, byl jednohlasně povolaným nástupcem Bernharda Paumgartnera v Camerata Academica Salzburg, Haifa Symphony Orchestra, Israel (1984 s velkým turné po Evropě) a spolupracovali s ním i pražští komorní sólisté. Je spoluzakladatelem a hlavním dirigentem National Taiwan Symphony Orchestra a stálým hostujícím dirigentem filharmonie Bělehrad.

Mezinárodní dirigentskou kariéru zahájil v roce 1962 čtyřmi koncerty v USA. Od té doby řídil přes 180 důležitých koncertních a operních orchestrů při jejich vystoupeních ve všech státech Evropy, v USA, Jižní Americe, Jihoafrické republice, Austrálii a Dálném východě. Zvláštní význam měla od roku 1969 jeho práce s četnými orchestry tehdejšího východního bloku (ČSSR, Polsko, pobaltské státy Jugoslávie, Bulharsko, Rumunsko, Ukrajina, Bělorusko, Rusko, Gruzie Arménie, Sibiř). Jeho cílem bylo seznámit je s německým romantismem (Mendelssohn, Brahms, Bruckner, Mahler), vytvořit jim potřebné kontakty na Západ (uskutečnily se koncertní šňůry s různými orchestry ve Švýcarsku, Německu, Rakousku, Itálii, Holandsku, s Bolschoi-Oper v Minsku po Brazílii v Teatro Amazonas v Manausu) a pomoci těmto orchestrům vybudovat prostřednictvím západního know-how v oblasti managementu samostatnou životaschopnou infrastrukturu.

Kromě četné rozhlasové a televizní tvorby nahrál Urs Schneider 60 LP a CD, včetně prakticky celého orchestrálního díla Joachima Raffa. Patří k nejúspěšnějším švýcarským dirigentům, kteří nejvíce účinkují v zahraničí.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215