Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

V Libereckém kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina

22. 06. 2017

V Libereckém kraji se dnes již poosmé soutěžilo o značku Regionální potravina. Řada oceněných výrobků má osm nových přírůstků. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se ucházelo celkem 80 produktů od 29 výrobců. Nejvíce přihlášených výrobků bylo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.

První letní den přinesl štěstí dalším osmi výrobkům. Vybrat vítěze z tak velkého počtu nebylo vůbec jednoduché. Zvítězit totiž může v každé z devíti kategorií pouze jeden. Výrobky hodnotila sedmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Už poosmé získávají ocenění Regionální potravina nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

Obliba značky Regionální potravina stoupá. U výrobců i samotných spotřebitelů. Počet letos přihlášených výrobců i výrobků v Libereckém kraji je toho důkazem. Celkem bylo přihlášeno 80 produktů od 29 výrobců. Na rozdíl od loňského roku, kdy byl největší zájem o kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, letos vévodila kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje s počtem 24 výrobků.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2017 těmto výrobkům:

 

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

ĎÁBELSKÝ MLS

PODKRKONOŠSKÁ UZENINA S.R.O.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

STAROČESKÁ KLOBÁSA

KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ S.R.O.

3.

Sýry včetně tvarohu

POMAZÁNKA ČESNEKOVÁ

ZEMĚDĚLSKÁ FARMA K.E.K., S.R.O.

4.

Mléčné výrobky ostatní

BIO JOGURTOVÉ KOZÍ MLÉKO NEOCHUCENÉ

JOSEF PULÍČEK, PĚNČÍN

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

ŽITNÝ CHLÉB BIO CELOZRNNÝ

COOL FOOD S.R.O.

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

BEZ OCENĚNÍ

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

ALBRECHT 12  KATEŘINA

TERRA FELIX S.R.O.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

SAMIR KYSANÉ ZELÍ VE SLANÉM NÁLEVU

SAMIR KYSANÉ ZELÍ S.R.O.

9.

Ostatní

KARAMEL POLEVA 400g

RADKA MAYEROVÁ, LIBEREC

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Vladimíra Pachlová - Regionální agrární rada Libereckého kraje
Mobil: +420 774 440 567
E-mail: info@apic.cz

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624