Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V zajištění Zdravotnické záchranné služby v Jablonném v Podještědí dojde k organizačním změnám

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 22. 09. 2016 13:16
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Ke dni 1. 10. 2016 dochází k organizačním změnám v zajištění zdravotnické záchranné služby výjezdovou skupinou Rendez-Vous (RV posádky s lékařem) v Jablonném v Podještědí. Výjezdová základna ZZS LK v Jablonném v Podještědí zůstává zachována. V rámci kvalitního celoplošného pokrytí Libereckého kraje lékařskými výjezdovými skupinami nedochází tímto krokem k omezení zdravotní péče pro občany Jablonného v Podještědí a okolí.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje se dlouhodobě potýká s nedostatkem lékařů. Důvodem toho bylo plošné zavedení systému Rendez-Vous na celém území kraje. Bohužel, omezením činnosti některých zdravotnických zařízení v Libereckém kraji a zrušením interních oddělení, došlo k odchodu lékařů z našeho kraje. V posledních dvou měsících přibyl ještě generační problém – odchod lékařů do důchodu v měsíci říjnu a listopadu. Přijímání nových lékařů nestíhá nahradit počet odchozích. Podmínky pro zařazení lékaře do výjezdové skupiny záchranné služby jsou velmi náročné na vzdělání a lékařů, kteří je splňují, je velmi málo. Služby ve výjezdových skupinách ZZS jsou obsazeny přímo zaměstnanci záchranné služby na plný úvazek nebo dohodou s lékaři, kteří pracují na odborných odděleních nemocnic.

Druhým velkým problémem je narůstající počet volání na tísňové linky a jejich vyhodnocování. V lednu 2016 jsme z těchto důvodů přešli na dvoustupňový systém operačního řízení, tj. vyhodnocování tísňového volání. Na linku 155 jde v průměru denně o 450 hovorů, po jejich vyhodnocení je realizováno 160 výjezdů. Přibližně 40 volajících uvádí nepravdivé informace proto, aby byli ošetření přednostně záchrannou službou. Z těchto důvodů jsme zavedli Rendez-Vous systém, kdy je lékař vysílám dle charakteru výzvy nebo na žádost posádky RZP. Za půl roku jsme provedli statistické vyhodnocení vytíženosti jednotlivých výjezdových skupin a z daného výsledku vyšla výjezdová skupina v Jablonném v Podještědí s nejmenším počtem výjezdů (v průměru 2 výjezdy denně). V dané lokalitě je též největší úbytek lékařů.

Z výše uvedených důvodů bude od 01. 10. 2016 provedena organizační změna ve výjezdových skupinách záchranné služby. Výjezdová základna v Jablonném v Podještědí zůstává zachována, plošné pokrytí posádkou RZP zůstává zachováno, pouze indikace pro posádku RV, tj. dva výjezdy denně (dle půlroční statistiky), budou pokryty ze sousedních stanovišť tak, aby nedošlo k časové prodlevě. Pro občany daného regionu se organizačně nic nemění, způsob volání, vyhodnocení tísňové výzvy i dostupnost záchranné služby zůstává zachována.

MUDr. Vladimír Hadač
ředitel ZZS LK

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky