Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Americké vojáky vítaly v Libereckém kraji tisícovky lidí

30. 03. 2015

Přes obrovské zpoždění 7, 5 hodiny, vítaly v Harrachově a pak po celé trase konvoje amerických vojáků tisícovky lidí s americkými a českými vlajkami příslušníky 2. mechanizovaného pluku, který se přesunoval po vlastní ose z Pobaltí na svou základnu v Bavorsku.

Mezi prvními, kteří si potřásli ruce s velitelem prvního obrněného transportéru Stryker a velitelem této části konvoje jedoucím ve vozidle Humvee Davida Engorena byli ba česko – polské hranici hejtman LK Martin Půta a starostka Harrachova Eva Zbrojová, kteří předali vojákům drobné dárky a propagační předměty.

„Jen několik odpůrců NATO kazilo na přechodu v Harrachově slavnostní atmosféru při průjezdu konvoje, který zdravili stovky a tisíce lidí. Cením si toho, že lidé vydrželi v krajně nepříznivém počasí čekat v dešti tolik hodin. Všem patří uznání a díky,“ řekl hejtman,

Do kasáren v Liberci dorazila první část kolony po 18 hodině, poslední vozy zajely do brány kasáren 6. října v Liberci ve 22 hodin.

I před kasárnami, v nichž nocovalo 180 vojáků, na ně čekaly tisíce lidí, mnozí již od pravého poledne.  Den otevřených dveří se sice zpozdil, ale nakonec si zájemci užili své při fotografování s Američany, šplhání po transportérech i zkoušení skutečných amerických kulometů až do půl deváté večer.

„Bylo to úžasné, všechno jsme si vyzkoušela a hodně jsem se fotografoval. Vojáci byli hodně usměvaví a ochotní,“ prozradila spokojené a rozesmátá zaměstnankyně KÚ LK Jana Ottlová.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588