Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Badatel Osvald Hons postavil novou knihou důstojný pomník zaniklým obcím v okolí Ralska a jejich obyvatelům

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 10. 2014 13:30
  • Rozvoj
  • Školství
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Slavnostní křesu knihy „Zaniklé obce kolem Ralska“, kterou napsal Osvald Hons, mimo jiné čestný předseda Spolku Mimoňska, se uskutečnila 1. října v Místním centru v Ralsku-Kuřívodech.

Pogratulovat autorovi a pokřtít záslužnou knihu, která mapuje zánik více než 20 vesnic a osad, přišli náměstek hejtmana LK pro životní prostředí Josef Jadrný, krajské radní Ivana Hujerová a Alena Losová, starosta města Miroslav Králík předseda Mikroregionu Podralsko a starosta Osečné Jiří Hauser, senioři z Domova důchodců ze Sloupu v Čechách, starostové okolních (nezaniklých) obcí a další vzácní hosté.

„Autor knihy pan Osvald Hons po léta shromažďoval materiál, který dával do ruky svému okolí postupně jako přílohu občasníku vydávaného Společenstvím pro historii Mimoňska a Ralska. Díky němu máme možnost pochopit mimořádnost těchto míst. Jsem rád, že se podařilo vydat tuto knihu a dát tomuto dílu důstojnou podobu,“ řekl Miroslav Králík.

„Je to velké dílo, které vzdává hold památce všech, kteří museli v různých dobách většinou nedobrovolně opustit své domovy. Věřím, že nové Ralsko má před sebou obrovské možnosti poté, kdy toto území opustila armáda. Kraj má v plánu například revitalizaci a probuzení unikátní soustavy Hradčanských rybníků. V regionu vznikne Geopark Ralsko, který se stane, jak jsem přesvědčen, turistickou atrakcí. Vznikne síť cyklotras a turistických stezek, které provedou návštěvníky i po zaniklých obcích,“ Věřím, že bývalý vojenský újezd se stane turisticky zajímavým lákadlem,“ prozradil mimo jiné Josef Jadrný.

Tož s Osvaldem Honsem zavzpomínejme na Strážov, Vranov a Srní Potok, Okna, Olšinu, Židlov, Kostřice, Černou a Českou Novinu, Holičky a další osady a lidi, kteří zde žili.

Publikaci vydalo v nákladu 1500 výtisků Město Ralsko, kniha má 512 stran a velké množství zejména historických fotografií. Cena činí 349 Kč a je k mání v Místním centru v Kuřivodech.

 

Současné Ralsko

Hlavním sídlem novodobého sídla je bývalé město Kuřívody, po němž zdědilo Ralsko městský status. Název Ralsko není názvem žádné sídelní části dnešního města, ale dominantního kopce a hradu, nacházejících se na hranici jednoho ze severních výběžků území města, a bývalého vojenského výcvikového prostoru.

Město Ralsko leží na jihovýchodě okresu Česká Lípa, v průměrné nadmořské výšce 331 metrů. Ralsko patří rozlohou 171 km² k obcím s největší rozlohou v Česku (po Praze, Brně a Ostravě 4. největší obec i město). Žije zde v současné době necelých 1800 obyvatel v celkem 9 místních částech: Boreček, Horní Krupá, Hradčany, Hvězdov, Jabloneček, Kuřívody, Náhlov, Ploužnice, Svébořice. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky