Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Bulovka se definitivně zbavila nelegálně navezených odpadů

Mgr. Fulková Andrea

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 29. 06. 2016 16:41
  • Školství
  • Životní prostředí

Sdílet článek

V Arnolticích – Bulovce skončila likvidace skládky nelegálně navezeného směsného odpadu z Německa. Vytěženo bylo téměř 10 000 tun plastových a textilních odpadů s příměsí použité obuvi a koberců, kterými byly před několika lety naplněné haly bývalého zemědělského podniku. Po téměř 12 letech tak byl příběh černé skládky konečně úspěšně uzavřen.

„V roce 2014 bylo v rámci 1. etapy likvidace odvezeno 4 500 tun odpadů. Sanaci tehdy platila německá agentura SAA, neboť původce odpadu byl z Německa, a tak jsme se společně dohodli na tom, že se bude i sousední země na likvidaci podílet. Zbývající odpady jsme odstranili na náklady Libereckého kraje, který na jejich likvidaci získal dotaci ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP), z prostředků Národního programu životního prostředí pro rok 2015,“ uvedl Josef Jadrný, náměstek pověřený řízením resortu životního prostředí a zemědělství.

Ze SFŽP bylo uhrazeno 79 % částky, finanční spoluúčast Libereckého kraje činila 21 % z celkové sumy cca 7,7 mil. Kč. Vítězem veřejné zakázky „Odstranění ilegálního návozu odpadů z lokality Arnoltice – sanace ekologické zátěže“ se stala firma Vodní zdroje Ekomonitor spol. s r. o. z Chrudimi.  

V rámci 2. etapy byla třetina spalitelných odpadů odvezena do zařízení k energetickému využití odpadů do liberecké spalovny a nespalitelné na skládku odpadů do Větrova na Frýdlantsku. Celková cena za její likvidaci se vyšplhala až do výše 18 mil. Kč. „Peníze vynaložené na likvidaci budeme i nadále vymáhat po původních majitelích, kteří navezení nelegálních odpadů dopustili,“ dodal Josef Jadrný.

Skládka nelegálního odpadu v Bulovce je jedinou, jejíž likvidaci Liberecký kraj financuje. Přihlásil se k tomu po předchozí dohodě s Českou inspekcí životního prostředí a díky možnosti čerpání financí ze státních fondů. V roce 2014 uzavřel dohodu se sousedním Německem, které přistoupilo na zaplacení a odvezení významné části odpadů, neboť většina z nich pochází právě ze sousedního státu.

Liberecký kraj se nyní zaměřil na sanaci další ekologické zátěže v obci Jesenný na Semilsku, která je pozůstatkem po provozu státního podniku Chema Horní Počernice, jenž na tamním nádraží v letech 1971–1992 uskladňoval v prostoru kolejiště chlorované uhlovodíky a stáčel je do cisteren.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky