Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipská nemocnice kromě rekonstrukce nakoupí i nové přístroje

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 17. 08. 2016 13:40
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Rada kraje na svém jednání v úterý 16. srpna schválila změny v projektech investičních akcí v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa, a.s. Zahrnují mj. nákup zdravotnických přístrojů, rekonstrukci a modernizaci operačních sálů včetně hlavních ventilátorů, lůžkové části neurologického oddělení a dále výtahů a střech několika budov. Na devět projektů bylo již v březnu schváleno přes 33 mil. Kč, kdy peníze půjdou z rozpočtu kraje. Změny v projektech musí ještě odsouhlasit krajští zastupitelé.

„V průběhu prvního pololetí roku 2016 došlo ke změně projektů a Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. požádala Liberecký kraj o úpravu specifických ukazatelů u projektů. U některých dochází ke snížení plánované ceny, u dalších ke zvýšení a z peněz, které zbyly, budou pokryty další požadavky, především nutný nákup zdravotnických přístrojů,“ popisuje Petr Tulpa, radní pro zdravotnictví Libereckého kraje.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. zaslala celkem 9 žádostí o poskytnutí investiční účelové dotace. První žádost zahrnuje pořízení projektové dokumentace k rekonstrukci operačních sálů I. etapa za částku 9.680.000 Kč, která zůstává beze změn.

Ke snížení částky dochází u projektu Modernizace lůžkové části intermediální péče neurologického oddělení, a to na 347.270 Kč. Zde bylo prozatím od zahájení stavebních úprav ustoupeno a připravena bude prozatím projektová dokumentace. Stavební úpravy budou postupně realizované v nadcházejících letech, kdy platnost stavebního povolení je 5 let.

Další ponížení ceny se týká rekonstrukce střešních krytin na objektech stravovacího provozu, hemodialýzy, archivu a propojovacího koridoru. Původně plánovaná suma se snížila na částku 5.842.307 Kč. Nižší bude také částka vynaložená na rekonstrukce výtahů v budovách polikliniky a dětské nemocnice, kde se počítá s investicí ve výši 5.301.010 Kč. Opravy se dotknou pěti výtahů, dvou v budově dětské nemocnice a tří v budově polikliniky. Dosluhují a od doby výstavby nemocnice neprošly žádnou rozsáhlejší rekonstrukcí.

Naopak k navýšení částky dojde u projektu Rekonstrukce hlavních ventilátorů na operační sály, a to o 180.208 Kč na celkovou částku 1.990.208 Kč. Hlavní ventilátory jsou v provozu již 35 let a jejich technický stav odpovídá době uvedení do provozu. Při závažnější poruše či havárii hrozí zastavení dodávek vzduchu do důležitých provozů budovy, a tak je jejich výměna nezbytná.

Z částky alokované na zmíněné projekty se českolipské nemocnici povedlo ušetřit, a tak za zbylé peníze chce nakoupit především nové přístroje. Kolonoskop vyšší třídy s „NBI“ za 5.445.000 Kč, jehož pořízení je nezbytné pro zachování kvalitní lékařské péče při vyšetřování tlustého střeva.  Dále zdravotnické přístroje – defibrilátor, intubační videofibroskop, ultrazvukový přístroj a hystero-resektoskop za celkovou sumu ve výši 1.302.858 Kč.

Vybudovat chce dále nové pro zázemí lékařů a ošetřovatelského personálu dětské nemocnice v 1. NP ve výši 425.467 Kč, aby vzniklo odpovídající zázemí pro lékařský a ošetřovatelský personál oddělení dětské nemocnice. Z důvodu zvýšení bezpečnosti a kontinuity dodávek elektrické energie, zejména pro oddělení s nepřetržitým provozem a pro technologie, má také v plánu výměnu hlavních ARV jističů (20 ks) v rozvodnách nemocnice za částku ve výši 2.695.880 Kč.

„Snažíme se dále rozvíjet českolipskou nemocnici a pacientům tak poskytovat výrazně vyšší komfort a pohodlí. Tomu napomohou jak zmíněné rekonstrukce, tak i nákupy důležitých přístrojových zařízení,“ dodává radní Tulpa.

Přehled investičních akcí celkem za 33.030.00 Kč:

  • Rekonstrukce operačních sálů I. etapa, pořízení PPD  - 9.680.000 Kč,
  • Modernizace lůžkové části intermediální péče neurologického oddělení - 347.270 Kč,
  • Rekonstrukce střešních krytin na objektech stravovacího provozu, hemodialýzy, archivu a propojovacího koridoru - 5.842.307 Kč,
  • Rekonstrukce výtahů v budovách polikliniky a dětské nemocnice - 5.301.010 Kč,
  • Rekonstrukce hlavních ventilátorů na operační sály - 1.990.208 Kč,
  • Kolonoskop vyšší třídy s „NBI“ - 5.445.000 Kč,
  • Stavební úpravy pro zázemí lékařů a ošetř. personálu dětské nemocnice v 1. NP - 425.467 Kč,
  • NsP Česká Lípa - Výměna hlavních ARV jističů v rozvodnách nemocnice - 2.695.880 Kč,
  • Pořízení zdravotnických přístrojů – Defibrilátoru, intubačního videofibroskopu, ultrazvukového přístroje a hystero-resektoskopu - 1.302.858 Kč.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky