Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dětská univerzita zahájí šestý ročník, jsou poslední volná místa

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 04. 09. 2015 10:53

Sdílet článek

Již pošesté otevírá Technická univerzita v Liberci oblíbenou Dětskou univerzitu. V několika kurzech jsou ještě poslední volná místa. Letos Dětskou univerzitu podpořil Liberecký kraj.

V letošním roce univerzita nabízí celkem 25 kurzů pro žáky druhých až devátých tříd základních škol a také pro středoškoláky. Zájem je tradičně velký a některé kurzy jsou už plně obsazené. A to i přesto, že  rodiče na provoz kurzů musejí poprvé  finančně přispět. „Nejdříve se naplnila kapacita většiny kurzů zaměřených na robotiku a to i přesto, že jsme jejich kapacitu zdvojnásobili. Obsazené jsou také kurzy počítačové grafiky, a moderní 3D technologie. Ještě je ale možné vybrat si ze zajímavé nabídky,“ říká vedoucí projektu Miloš Hernych.

Poslední volná místa jsou v kurzech zaměřených na aplikovanou fyziku nebo aplikovanou matematiku, mikrobiologii ale také kurzy zaměřené na chemii a nanomateriály.

Více informací o volných místech najdete na webových stránkách Dětské univerzity na detskauniverzita.tul.cz/

Dětskou univerzitu pořádala naše univerzita pět let v rámci projektů podporovaných Evropskou unií. Celkem Dětskou univerzitu v těchto pěti ročnících úspěšně ukončilo na dva tisíce absolventů. Díky evropským dotacím byly kurzy zcela zadarmo včetně pomůcek, materiálu i občerstvení. Šestý ročník se nepodařilo zajistit z žádného grantu. Pomocnou ruku podal Liberecký kraj, když pro ni uvolnil půl milionů korun. Příspěvek Libereckého kraje pomůže univerzitě překlenout čas, ve kterém nebyly vypsány žádné takto zaměřené projekty, do začátku nového grantového období, kdy bude možné opět přihlásit nové projekty. „Dětská univerzita je výborný projekt, oblíbený mezi rodiči a dětmi, který si rozhodně zaslouží podporu. Navíc podněcuje zájem dětí o technické obory a přírodovědné obory, ve kterých v praxi chybí dostatek kvalitních odborníků. I proto se kraj rozhodl Dětskou univerzitu finančně podpořit,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Podle rektora Technické univerzity v Liberci je investice do výchovy dětí a mládeže nezbytná a prozíravá. „Je důležité, aby děti již v útlém věku zjistily, že se nemusí matematiky, fyziky či chemie a techniky bát. A pokud naopak poznají, že to jsou obory zajímavé a že je baví poznávat něco nového, touha po poznání jim zůstane. Pak je šance, že začne technicky vzdělaných odborníků zase přibývat,“ tvrdí profesor Kůs.

Napsala J. Kočárková, TUL

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky