Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Domov důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem získal za své služby značku kvality

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 28. 04. 2015 16:42

Sdílet článek

Značka kvality Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR byla v pondělí 27. dubna předána Domovu důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem. Příspěvková organizace poskytující sociální služby je prvním zařízením zřizovaným Libereckým krajem, které toto prestižní ocenění se třemi hvězdičkami získalo.

Ředitel domova důchodců Alan Maria Uhura Značku kvality převzal z rukou prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiřího Horeckého. Za Krajský úřad Libereckého kraje se této události zúčastnily Jolana Šebková, vedoucí odboru sociálních věcí, a Marcela Veitová, vedoucí oddělení sociálních služeb.

„Značka kvality v sociálních službách se zaměřuje a hodnotí všechny stránky pobytu v zařízení z pohledu uživatelů. Smyslem certifikace je neustálé zlepšování a zkvalitňování služeb a péče o seniory. Jedná se o velice prestižní ocenění, Domov důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem je první organizací poskytující sociální služby, kterou zřizuje Liberecký kraj a jež ocenění získala, celkově pak teprve třetí organizací svého druhu v celém Libereckém kraji,“ uvedla k ocenění náměstkyně hejtmana pro resort sociálních věcí Lenka Kadlecová.

Značka kvality je udělována na základě hodnocení služby formou rozhovorů, dotazníků se seniory a jejich rodinami. Vyhledává pozitivní zkušenosti a dobrou praxi, jako motivátor pro dané zařízení. Značku kvality obdržel Domov důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem za obě poskytované sociální služby, domov pro seniory i domov se zvláštním režimem, na období 3 let, tedy do března roku 2018. Následné prodloužení certifikátu je možné po čtyřech letech.

Během certifikace se hodnotí pět oblastí: ubytování, stravování, kultura a volný čas, partnerství, péče. Domov důchodců obdržel 729,75 bodů, a získal 3***, pro vyšší stupeň je zapotřebí + 70,35 bodů. O něj se toto krajské zařízení pokusí v rámci recertifikace (prodloužení certifikátu).

V oblasti ubytování je sledována například možnost volby jednolůžkového pokoje, počty jednolůžkových a dvoulůžkových pokojů, kvalita sociálního zařízení, prostory pro odpočinek, relaxaci, dostupnost balkónů, vybavení čajových koutků, dostupnost lednice, ale i možnost volby denního programu.

V oblasti stravování se hodnotí možnost volby ze dvou jídel, výběr ze tří nápojů k hlavnímu jídlu, nabídka vegetariánské stravy, spolupráce s dietní sestrou, možnost předem odhlásit si jakékoliv jídlo. Zda jsou dostupné, čitelné a přehledné jídelníčky, možnost konzumace stravy dle vlastního uvážení v rozmezí 2 hodin u všech hlavních jídel.

V oblasti kultury a volného času se sledují akce pro seniory v domově, výlety pro pohyblivé seniory, individuální volnočasové programy, informovanost o aktivitách, dostupnost obchodů, či doprava na nákup do města.

V oblasti partnerství to je například setkávání seniorů z jiných objektů v rámci zařízení, využívání alternativní a augmentativní komunikace u vybraných klientů, sledování adaptace seniora na nové prostředí, vydávání vlastního periodika nebo dostupnost a informovanost o schránkách důvěry.

V oblasti péče se hodnocení zaměřuje na dostupnost a využívání signalizace pro seniory, sledování pádů a prevence rizik, včetně sledování vzniku dekubitů, pravidelná hygiena po použití jednorázových pomůcek nebo plán kontrol péče.

Podle ředitele se jindřichovický domov důchodců v rámci recertifikace zaměří na výběr ze dvou jídel min. 1x týdně, pořádání vyjížděk autem do okolí dle domluvy se seniory, vydání informačního periodika v četnosti 4x ročně, vyvěšení nástěnek s fotografiemi zaměstnanců pro snadnou orientaci klientů a rodin, zavedení interního evalvačního systému kvality  E - Qalin.

Domov důchodců Jindřichovice pod Smrkem, příspěvková organizace, je od roku 2007 také certifikovaným pracovištěm Bazální stimulace. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky