Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Elektronické aukce ušetřily kraji statisíce za telekomunikační služby nebo hygienické potřeby

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 12. 07. 2016 11:25
  • Ekonomika

Sdílet článek

Úspory v řádech statisíců korun přineslo Libereckému kraji využívání elektronických aukcí k nákupům i prodeji materiálu, energií i třeba nemovitostí. E-aukcí se začal kraj účastnit v roce 2013 a využívá je stále častěji.

„Od roku 2013 využíváme aukce pravidelně pro nákup tonerů, propagačních předmětů, kancelářských a hygienických potřeb. V období 2013 -2016 jsme se zúčastnili 33 těchto nákupních aukcí. Nejvyšších úspor jsme dosáhli v roce 2016, a to 25,35 %,“ uvádí Marek Pieter, náměstek hejtmana Libereckého kraje pověřený řízením resortu ekonomiky, investic, správy majetku a informatiky.

Liberecký kraj například nakoupil v roce 2014, prostřednictvím aukce, telekomunikační služby. Ještě v roce 2014 platil za služby mobilního operátora téměř 744.000 Kč, avšak již v následujícím roce 2015 byla zaplacená částka 337.000 Kč, tedy úspora ve výši téměř 55 %.

Od roku 2015 realizuje kraj také centrální elektronické aukce pro své příspěvkové organizace. „Nejprve jsme tímto způsobem začali s nákupem hygienických potřeb, kdy jsme uspořili 29,83 % oproti předchozímu období. Další úspěšnou aukcí byl centrální nákup osmi průmyslových praček pro 6 příspěvkových organizací, kdy byla vyvolávací cena 1.405.000 Kč a nákup se uskutečnil za 768.600 Kč, tj. úspora 45,30 %,“ popsal Marek Pieter.

Vzhledem k těmto výsledkům kraj plánuje pro své příspěvkové organizace další centrální nákupy formou elektronických aukcí, například touto cestou plánuje pořídit osobní automobily, myčky, kuchyňské elektrospotřebiče, hygienické potřeby nebo elektrické otevírací dveře. V tomto případě půjde o první veřejnou zakázku na stavební práce, realizovanou formou elektronické aukce.

Elektronické aukce od roku 2015 úspěšně využívá pro své nákupy rovněž Krajská správa silnic Libereckého kraje, příspěvková organizace a plánuje je také Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, příspěvková organizace.

V letošním roce se prostřednictvím e-aukce uskutečnil i prodej nemovitosti. Šlo o prodej objektu na Mísečkách, kdy vyvolávací cena činila 3.500.000 Kč a nejvyšší nabídka se vyšplhala na částku 6.300.000 Kč. Cena nemovitosti tak byla navýšena o 2.800.000 Kč, tj. o 80 %.  Nyní kraj vytipovává další nemovitosti, které by byly vhodné pro prodej v elektronické aukci. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky