Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Exponát měsíce dubna – nové kostry a lebky ve sbírce českolipského muzea

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 11. 04. 2017 15:28

Sdílet článek

V měsíci dubnu představuje Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě v rámci krátkodobých výstav „exponát měsíce“ nové přírůstky koster a lebek ve své sbírce. Muzeum rozšiřuje soubor koster a lebek, které má ve své sbírce již z minulosti o nové a velmi zajímavé druhy živočichů.

První kostry získalo muzeum ze školních sbírek a soukromých sbírek sběratelů. Soubor je doplňován především v posledních deseti letech, kdy v muzeu pracuje preparátor Michal Štěpánský. Ten se problematice stavění koster a lebek intenzivně věnuje a získal v této preparátorské činnosti velké zkušenosti. Především jeho zásluhou se soubor rychle rozrůstá i o exotické druhy živočichů. V souboru jsou zastoupeny všechny skupiny obratlovců. Máme zde kostry a lebky ryb, obojživelníků, plazů, ptáků i savců.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout kostru hada, želvy, drobných myší jako je rejsek nebo myšice i velkých druhů například ocelota. Bohatě budou zastoupeni také práci. Ukázky kostry žluny, koroptve, ťuhýka a dalších pěvců zvídavého návštěvníka jistě zaujmou. Také lebky si zaslouží pozornost. Postupně ukážeme lebky kajmanky dravé, hroznýše královského, pískomila mongolského, husy polní, výra, babirusy, agutiho a dalších druhů. 

Obdobně jako ve vídeňském přírodovědném muzeu je i náš soubor koster a lebek velmi ceněn.

V průběhu měsíce dubna budeme kostry i lebky měnit, abychom jich ukázali co možná nejvíce. V našem kostráriu tak bude k vidění stále něco nového.

Více informací můžete před akcí nalézt na www.muzeumcl.cz.

TZ: Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky