Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Festival Sportfilm Liberec vyhrál snímek Tour mého života

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 10. 2014 13:03
  • Školství
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Již 17. ročník festivalu sportovních filmů Sportfilm Liberec 2014 s mezinárodní účastí se uskutečnil 14. – 16. 10. v Centru Babylon v Liberci. Slavnostní vyhlášení výsledků se konalo v Tropické zahradě Centra Babylon v Liberci.

Hlavní cenu získal český snímek „Tour mého života“, který režíroval Ondřej Smrž a je z produkce Škoda Auto. Ceny předávala statutární náměstkyně hejtmana LK pro sport Zuzana Kocumová.

„Film je o dvou handicapovaných sportovcích – úspěšném Jiřím Ježkovi, který je ověšený řadou medailí, a amatéru Davidu Vlkovi, který svého kolegu doprovázel jako fotograf na Tour de France,“ popsal ředitel festivalu a předseda Krajského sdružení České sportovní unie LK Vladimír Boháč, který převzal nad přehlídkou záštitu.

„Jde o národní přehlídku filmů se sportovní tematikou a vítězné snímky reprezentují Českou republiku každoročně na konci roku na světovém finále v italském Miláně,“ doplnil.

O konečných výsledcích rozhodovala odborná festivalová porota v čele Dr. Františkem Kolářem CSc., která nejdříve vybírala z 29 přihlášených snímků, z nichž však dva snímky byly vyřazeny pro větší délku než dovoluje soutěžní statut.  Přihlášené snímky byly z ČR (18 snímků), po dvou ze Španělska a Švédska a po jednom z Číny, Velké Británie, Německa, Rumunska, Francie, Švédska a Itálie.

 

V jednotlivých kategoriích pak byly úspěšné:

-v reportážích: snímek „Red Bull X - Alps“ v režii Jiřího Hölzela z ČT

-ve sportovních osobnostech: „Hanko, díky!“ v režii Tomáše Budky z ČT

-v dokumentech: zvítězil lucemburský snímek  „Nak Muay“ v produkci společnosti Samsa Film, Lucembursko.

Českou republiku na světovém finále bude reprezentovat snímek ČT

„Sparta- terč s velkým S“ v režii Filipa Slezáka.

-     v metodických a populárně vzdělávacích snímcích: „Faktor U: longboarding“ v režii

      Petra Kožušníka z ČT

-     v kategorii Olympijské hry – olympijské ideje,: zvítězil snímek v režii Aleny

      Činčerové a z dílny ČT mapující  životní osud biatlonisty Ondřeje Moravce, člověka

      – sportovce, který vstal z vozíčku a „došel“ si pro olympijskou medaili.

-     v kategorii „ Děti a sport“ nejvyšší příčku odsadil snímek z ČT Lvíčata v režii Aleše

      Valenty.

Vedle těchto cen udělila odborná festivalová porota ještě ceny poroty snímkům:

-  „A Fine Line“ za práci kameramana, snímek z produkce Lymbus film Španělsko.

-  „Nabručení – v sedle“ z dílny ČT, v režii Jakuba Skalického.

-  „ 50 let volejbalového přátelství mezi Hrádkem n. N. a Žitavou“ za naplnění základní

    olympijské myšlenky. Snímek režírovali Jaroslav Jiránek a Andre Wünsche.

Ceny organizačního výboru pak byly uděleny:

Polskému snímku „Mundial. Gra o wszytstko“, v režii Michala Bielawkého a domácímu snímku „ Obvinění mimo hru“ v režii Moniky Horsákové a v produkci o.s. PANT a Slezské university v Opavě.

 „Cenu Jiřího Kössla“, kterou uděluje na  návrh poroty Český olympijský výbor, získali tvůrci snímku „Tour mého života“ a protagonisté tohoto snímku – handicapovaným sportovcům Jiřímu Ježkovi a Davidu Vlkovi.

Režisér vítězného snímku pak obdržel z rukou zástupce ERV Evropské pojišťovny a.s. cestovní pojištění na celý rok 2015 v hodnotě 5.000,-Kč.

„Děkujeme všem příznivcům největšího festivalu sportovních dokumentů v České republice festivalu – Libereckému kraji, Statutárnímu městu Liberec, Sportovnímu areálu Harrachov a České unii sportu,“ uzavřel Vladimír Boháč.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky