Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Frýdlant dostane 100.000 Kč za krajské vítězství v soutěži o nejlepší obnovu kulturních památek

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 03. 2017 14:32

Sdílet článek

Rada kraje na svém pravidelném jednání rovněž odsouhlasila poskytnutí finančního daru ve výši 100.000 Kč Městu Frýdlant za vítězství v krajském kole soutěže o nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2016. Frýdlant tak navázal na úspěšná umístění z minulých let a je za poslední čtyři roky již potřetí Historickým městem Libereckého kraje.

Youtube video

Do krajského kola soutěže se za rok 2016 přihlásila čtyři města. Byl to Frýdlant, Lomnice nad Popelkou, Nový Bor a Zákupy. Hodnotící komise všechna přihlášená města navštívila, aby se podrobně seznámila s realizací obnovy kulturních památek, které se na jejich území nacházejí. Následně vybrala 23. ledna.

Nejúspěšnějším se stal Frýdlant, který v krajském kole zvítězil a od Libereckého kraje tak získá tradiční finanční odměnu. „Komise vyzdvihla mimořádně povedení restaurování monumentálního náhrobku Melchiora, Kateřiny a Kryštofa z Redernu v děkanském kostele Nalezení sv. Kříže. Frýdlant je tak za poslední čtyři rokem Historickým městem Libereckého kraje a za jeho kvalitní práci získá 100.000 Kč,“ říká Květa Vinklátová, radní pro řízení resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Na 2. příčce se umístilo město Nový Bor. Třetí místo shodně obsadila města Lomnice nad Popelkou a Zákupy.

Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón je dotačním titulem Ministerstva kultury České republiky určeným k obnově kulturních památek nacházejících se v památkových zónách a rezervacích. Finanční prostředky z tohoto programu mohou čerpat jen města, která mají zpracován vlastní projektový dokument a na obnovách památek se podílejí finančně spolu s vlastníkem.

Soutěž probíhá každoročně nejprve na krajské úrovni a následně je vybrán celorepublikový vítěz.

Foto: Město Frýdlant

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky