Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Historickým městem roku 2014 se v kraji stala Lomnice nad Popelkou. Dostane 200 tisíc Kč a postupuje do národního finále

30. 01. 2015

Historickým městem roku 2014 Libereckého kraje se již podruhé stala Lomnice nad Popelkou, která za vítězství a postup do národního kola soutěže získala odměnu 200 tisíc Kč.

Do krajského kola se přihlásilo šest měst.  Na 2. místě skončil loňský  vítěz  Frýdlant a na bronz má nováček soutěže Nový Bor. Na dalších místech bodovala města Česká Lípa, Turnov a Hrádek nad Nisou.

"Konkurence byla v letošním roce opět velká. Vítězství Lomnice nad Popelkou ukázalo na dlouhodobou systematickou práci vedení města v oblasti ochrany, péče a rozvoje kulturního dědictví ve spolupráci s garantem Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci Tomášem Kesnerem a výkonným orgánem památkové péče, který zastupuje  Roman Hedvičák z Městského úřadu v Semilech,“ chválil Miloš Krčmář, ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Liberci.

Lomnice nad Popelkou patří podle starosty města Josef Šimka mezi města, která se dlouhodobě aktivně zapojují do Programu regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ). Navzdory tomu se zde  podařilo v uplynulých letech dlouhodobou koncepční prací výrazně vylepšit vzhled městské památkové zóny.

„Lze jmenovat  například obnovu zámku, rozsáhlé opravy radnice a muzea, péče o městský hřbitov. Vloni jsme se soustředili na obnovu Bártovy vily, jednu z dalších architektonicky hodnotných budov z období secese, která byla postavena v roce 1913. Hotova je střecha i obvodový plášť a vila je jako nová,“ uvedl starosta s tím, že návštěvníci města najdou  na trase z náměstí směrem k lomnickému hřbitovu.

„Na zkrášlování městské památkové zóny pracujeme systematicky nejméně osm let a soutěž jsme poprvé vyhráli již v roce 2011. Dotace z městského rozpočtu věnujeme nejen do městského majetku, ale i do církevního, třeba fara,  a případně i soukromníkům, jako tomu bylo v případě Bártovy vily,“ doplnil Vladimír Mastník, bývalý starosta, nyní zastupitel města a krajský radní pro dopravu a zdůraznil, že město zachraňuje i další kulturní památky stojící mimo  zónu, například Alainovu věž – kamenný posed z roku 1862 stojící nedaleko rozhledny na hoře Tábor, kde by měla být letos dokončena instalace točitého schodiště.

Ministerstvo kultury ČR  ve spolupráci se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska soutěž o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón vyhlašuje již od roku 1994. Vítězové krajských kol obdrží od Ministerstva kultury 100 000 Kč a pamětní list. 

„Liberecký kraj města s památkovými zónami i soutěž dlouhodobě podporuje. Jako jeden z mála krajů předáváme vítězi dalších 100 tisíc Kč na památkovou péči,“ připomněla statutární náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová.

Vítěz celostátního kola soutěže pak podle ní získá, kromě práva užívat příslušný rok titul „Historické město roku“, hlavní cenu 1 milión Kč, umělecké dílo z českého křišťálu a pamětní grafický list od předních českých umělců.

 „V roce 2012 se stala vítězem celostátního kola Jilemnice,“ dodala náměstkyně.

Slavnostní vyhlášení cen se uskuteční 16. Dubna ve Španělském sále Pražského hradu u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

Seznam členů Sdružení historických sídel v Libereckém kraji:

Česká Lípa, Jablonné v Podještědí, Jilemnice, Kamenický Šenov, Lomnice nad Popelkou, Nový Bor, Turnov, Železný Brod, Benecko, Hrádek nad Nisou.

Nečlenové s městskou památkovou zónou: Český Dub, Dubá, Frýdlant v Čechách, Hodkovice nad Mohelkou, Jablonec nad Nisou, Liberec a Zákupy.

Více informací o programu regenerace naleznete rovněž na webových stránkách Ministerstva kultury http://www.mkcr.cz/scripts/detail.php?id=429

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588