Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Inventura Pavla Charouska v Kamenářském domě pokračuje unikátním fotografickým projektem Jeden den v Turnově 2014

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 09. 2014 14:48

Sdílet článek

Fotografie turnovského fotografa a novináře Pavla Charouska (*1964) pod názvem Inventura II jsou sice v Kamenářském domě v areálu Muzea Českého ráje v Turnově k vidění již od 22. srpna, ale „vernisážové“, volné setkání lidí autora s přáteli a veřejnosti se uskuteční teprve ve čtvrtek 18. září v 16.30 hodin.  Konec výstavy je naplánován na 5. října.

„Kromě fotografií budou na několik dnů k vidění jinak přísně střežené unikáty - Dlaskova kronika a kroniky Jana Baptisty Cejnara z Frýdštejna – čili písemnosti, které se jen tak běžně neukazují,“ prozradil jubilant Pavel.

V souvislosti s jeho výstavou se podle něj koná i několik doprovodných akcí ve spolupráci s Muzeem Českého ráje, Státním okresním archivem v Semilech a městem Turnov.

Jednou z nejvýznamnějších  z nich je fotografický projekt „Jeden den v Turnově 2014.

„Žáci a studenti turnovských škol budou v jednom dni, zhruba 7.30 do 14-16 hodin pod záštitou starosty Tomáše Hockeho fotografovat život ve městě. Každá škola, respektive její žáci, z každé školy 2-8 žáků, si vyberou jedno téma, které zpracují, například život v ulicích města, památky, školy, úřady, doprava, služby, sport, zdravotnictví, sociální věci a podobně. Výsledný soubor bude součástí fotografické přílohy kroniky města pro rok 2014 a bude veřejně publikován,“ popsal projekt Pavel Charousek s tím, že výsledky budou poprvé představeny na besedě k výstavě jeho fotografií v Kamenářském domě v pátek 3. října od 17 hodin.

Projektu se zúčastní žáci těchto turnovských škol: ZŠ ve Skálově ulici, ZŠ v ulici 28. Října, ZŠ v Žižkově ulici, Gymnázium Turnov, SUPŠ Turnov a Střední zdravotnická škola

Výsledný soubor bude jistě zajímavou výpovědí a originální výpovědí o tom, jak naši současnost vidí – náctiletí,“ míní autor.

Otevírací doba Muzea Č. ráje v Turnově: denně kromě pondělí 9.00 – 17.00 hod.

Kontakt na „vedoucí“ projektu:

Pavel Charousek, charousek.pavel@seznam.cz

Alžběta Kulíšková, kronikářka města, pracovnice Muzea Českého ráje, kuliskova@muzeum-turnov.cz

 

Inventura Pavla Charouska II (1998 - 2014)

V roce 1998 se uskutečnilo zatím poslední větší výstavní ohlédnutí za prací Pavla Charouska (*1964). Tehdy šlo o seriál výstav v Turnově, Jičíně, v Sobotce na Humprechtu a na Věžickém rybníku zejména v souvislosti s představením dokumentárního projektu Češi Českého ráje. Na výstavách ale byly k vidění dokumentární snímky lidí a akcí od roku 1989.

V pořadí s druhou „inventurou“ autor přichází až nyní, kdy představí kolekci černobílých dokumentárních fotografií v Kamenářském domě v areálu Muzea Českého ráje.

„Je dobré se na chvíli za svojí prací ohlédnout a zastavit se, dřív jsem nějak neměl čas a půlstoletí života je vhodnou příležitostí, kdy ten čas najít,“ glosuje autor.

Jak dodává, v jeho práci se toho za 25 let moc nezměnilo. I nadále s fotoaparátem dokumentuje lidi, významné akce i všední dny regionu Českého ráje.

 „Pravdou je, že od roku 1998 jsem kus cesty ušel od novinářské práce pro jiné vydavatele k vlastnímu projektu, pocit být u všeho důležitého a prchavé okamžiky zaznamenat ale zůstávají. Archiv se rozrostl o další tisíce záběrů, které postihují zásadní oblasti naší současnosti, možná je to až trochu posedlost, která mě žene k dalším setkáváním s neznámými, a do dalších témat, která jsem ještě nefotil. Stále doufám, že z mých fotografií je pořád vidět, že tuhle práci dělám rád, stejně jako mám rád ono setkávání s lidmi.“

Pavel Charousek mj. působí od roku 2000 jako tvůrce turnovské městské fotokroniky, několik let zpracovával i textovou část. Práce kronikářů si velmi váží a považuje ji za důležitou, a to právě v našem multimediálním světě, kdy se zdá, že informací je víc než dost.

„Až se z naší překotné doby bude chtít někdo něco za třicet či padesát let dozvědět, nebude procházet miliony odkazů na internetu, ale bude potřebovat hodnověrný a čtivý stručný přehled toho zásadního. A to právě může poskytnout městská či obecní kronika a je jedno, jestli je psána ručně nebo vytvářena pomocí moderních technologií. Základní sdělení zůstává,“ upozorňuje Charousek. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky