Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Jablonecká Živá knihovna povolání

17. 02. 2017

Již třetím okresním městem, které hostilo akci regionálního zastoupení Liberec Svazu průmyslu a dopravy ČR s názvem Živá knihovna povolání byl Jablonec nad Nisou. Akce proběhla za účasti 11 firem, převážně z Jablonecka a zástupců jabloneckého Úřadu práce, kteří dětem poradili s volbou budoucího povolání a výběrem střední školy. 

Byla uspořádána na podporu technického vzdělávání v Eurocentru Jablonec nad Nisou. Například virtuální svařování u firmy Benteler ČR formou soutěží a ukázek přiblížilo povolání svářeče. Ve foyer upoutal pozornost jejich vystavený elektromobil.

Technik kvality z firmy Denso Manufacturing Czech předvedl mimo jiné optický 3D scanner nebo provoz klimatizační jednotky, které Denso v Liberci vyrábí. V rámci soutěže o ceny si žáci sami vyzkoušeli najít na výrobku vady, a co technik kvality musí zkontrolovat.

Společnost Magna Exteriors (Bohemia) zastupoval technolog lepení, který prezentoval vlastnosti lepidel, tvárnost či lepkavost. Formou soutěže mezi jednotlivými třídami museli studenti spojit body na předem vyznačené trati v co nejrychlejším čase. Tím si vyzkoušeli tvárnost a lepivost pásky, kterou používají při kontrole výrobků.

Preciosa představila žákům práci produktového manažera, prohlédli si vitrínu s exkluzivní bižuterií, měli možnost si vyrobit a odnést čelenku do vlasů. Instruktážní video jim poskytlo příležitost vidět uplatnění jejich výrobků ve spojení se Star dance, soutěžemi apod.

Práci seřizovače elektronika představila z praktického hlediska firma ABB. Žáci viděli unikátního robota, který sdílí pracovní proces s člověkem, aniž by ho ohrozil. Měli rovněž jedinečnou možnost diskutovat se specialistou, který tohoto robota přímo programuje, a dále se dozvěděli, jaké vzdělání k této práci potřebují. 

MZ Liberec, které vyrábí a instalují rozvody medicinálních a technických plynů do nemocnic po celém světě, dětem přiblížili povolání montéra. Školy mezi sebou soutěžily, která nejrychleji zapojí rychlospojky k rozvodům plynů v rampách a tím si prakticky vyzkoušely jejich vzájemnou nezaměnitelnost, aby nemohlo dojít k ohrožení zdraví pacienta.  Rampy s rozvody viděli přímo v reálných podmínkách na vedlejším stanovišti Nemocnice Jablonec nad Nisou nad moderní polohovací postelí. Zdravotní sestřičky prakticky ukázaly na figuríně, jak se starají o nemocné pacienty. Děti si poslechly fonendoskopem srdíčko spolužáka, a na figuríně i aplikaci injekcí. Mužskou část personálu zastupovali 2 sanitáři, kteří dětem ukázali krok chirurgických operačních nástrojů i vrtačku, kterou používají lékaři při operacích a zpestřením byla možnost vyzkoušet si náročnost práce lékaře při laparoskopické operaci.

Na stanovišti Intevy Products Czech Republic děti viděly z výrobků například okenní spouštěče, zámky do dveří, střešní roletky, a to vždy zasazené do konkrétní části automobilu. O své práci s nimi pohovořil technolog i konstruktér. Děti zajímalo, pro které značky aut dodávají komponenty, či typovaly délku výroby střešního dílu.

O staré tradiční technice výroby českého granátového šperku, vyvíjené po staletí, se zaujetím pohovořili zástupci výrobního družstva Granát Turnov. Děti si i přímo výrobu šperku vyzkoušely.

Jablotron předvedl práci vývojového inženýra, elektrotechnika a programátora. Jejich zabezpečovací systémy jsou organickou součástí moderního ovládání domácností přes mobilní aplikace a web. Reálně žáci pracovali se zabezpečovací technikou, po cíleném „narušení zakódování domu“ se spustil nejen alarm, ale navíc byl narušitel vyfocen a jeho fotka byla zaslána do počítače a mobilu imaginárního majitele domu v expozici.

Za TRW Automotive Czech upoutal svým vyprávěním zkušební technik a testovací řidič brzd. Vyprávěl o své práci na pracovišti, ale hlavně o testování brzd v terénu po celé Evropě. Apeloval na děti, aby se kromě techniky věnovaly i studiu jazyků. Velký zájem byl i o možnost soutěže s modely autíček ve slalomu na čas.

Svaz průmyslu a dopravy ČR bude pokračovat s organizováním Živé knihovny povolání i v dalších městech v Libereckém kraji. Těšit seč na ni můžete v září v České Lípě, v říjnu opět v Jablonci a Liberci. Nově i v Královéhradeckých městech.

Oslovila Vás tato akce? Chtěli byste se jí zúčastnit? Jsme tu pro Vás. (regionální manažerka Ing. N. Vojtíšková, mobil: 733 643 520, email: nvojtiskova@spcr.cz)

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624