Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jablonecké Gymnázium U Balvanu má po jednání radní Losové s primátorem Beitlem další naději

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 02. 2015 15:39
  • Školství

Sdílet článek

Jednání mezi Alenou Losovu, radní kraje pro školství, a Petrem Beitlem, primátorem Statutárního města Jablonec nad Nisou, které se uskutečnilo 11. února, přineslo řešení v podobě návrhu na  otevření šestiletého oboru na Gymnáziu U Balvanu v Jablonci nad Nisou. Posvětit ho však musí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Liberecký kraj již před koncem minulého roku podle radní Aleny Losové jednoznačně deklaroval, že chápe složitost situace této vzdělávací instituce a je připraven vést jednání o jejím řešení. Z výsledku jednání vyplynulo, že Liberecký kraj podpoří gymnázium při podání žádosti o zápis šestiletého oboru gymnázia s výukou vybraných předmětů v cizím jazyce, konkrétně ve francouzštině.

 

„Na společném jednání s panem primátorem Petrem Beitlem jsme se shodli, že současný stav z pohledu kraje jako zřizovatele i obou samospráv, tedy Libereckého kraje a Statutárního města Jablonec nad Nisou, je možný řešit pouze zapsáním nového oboru. Šestiletý obor nabízí v Libereckém kraji pouze Gymnázium F. X. Šaldy v Liberci, kde jsou některé předměty vyučovány v německém jazyce. Znamená to, že nově zapsaný obor v Jablonci nebude konkurencí tomu libereckému a oba si zachovají svou výlučnost,“ shrnuje výsledek poslední schůzky Alena Losová.

 

Do složité situace se Gymnázium U Balvanu dostalo kvůli rozhodnutí předchozího vedení Libereckého kraje o odebrání víceletého oboru. Každoročně ze školy ubývá jedna třída, od příštího školního roku by škola měla pouze osm tříd. V tomto počtu je zajištění provozu školy po personální i provozní stránce neefektivní, navíc za další čtyři roky by škola měla už jen třídy čtyři.

 

„Nastalá situace nabízela pouze tři varianty řešení. Prvním řešením bylo sloučení s druhým jabloneckým Gymnáziem Dr. Antona Randy, pro což se ani minule nenašla podpora v zastupitelstvu kraje, druhým financovat do budoucna ekonomicky neefektivní školu včetně doplácení mezd z rozpočtu kraje, zatímco standardně je hradí stát. Nebo zatřetí se pokusit zapsat nový obor. Právě třetí varianta je z pohledu Libereckého kraje řešením,“ doplňuje radní Alena Losová.

 

„Město je zřizovatelem mateřských a základních škol, střední školy spadají do zřizovatelských kompetencí krajského úřad. Domnívám se, že z hlediska komplexnosti a další návaznosti na národní síť škol by tento systém měl zůstat zachován. V tomto kontextu diskutujeme i o dalších středních školách a učilištích, která jsou na území města. Jsem velmi rád, že jsme s vedením Libereckého kraje našli společnou řeč, že kraj podporuje zachování Gymnázia U Balvanu, který jednoznačně patří mezi nejlepší gymnázia v kraji, a že se podařilo najít logické řešení a jablonecké gymnázium má naději na přežití,“ konstatuje jablonecký primátor Petr Beitl.

 

O tom, zda k otevření oboru šestiletého gymnázia skutečně dojde, rozhoduje v konečném důsledku Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Podle Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky, kterým se řídí rozhodování, prostor pro vznik nových kapacit víceletých gymnázií není. Ministerstvo by však mohlo přesvědčit, že jde o obor jedinečný, neexistující jinde v kraji. A zapsat obor jiného zaměření na této škole, jedno zda strojírenský či ekonomický, by konkurovalo jiným školám v Jablonci nad Nisou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky