Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ještěd slavil narozeniny schovaný v mlze

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 22. 09. 2016 14:06

Sdílet článek

Symbol Libereckého kraje, vysílač a horský hotel Ještěd, oslavil v sobotu 17. září 2016 sice v mlze, ale bohatě své 43. narozeniny.

Oslavy Ještědu 2016, které zaštítil hejtman Libereckého kraje, Martin Půta, proběhly letos ve filmovém duchu. Ještěd se, ať už viditelně či nějak skrytě, „objevil“ v 5 filmech – známým je film Davida Ondříčka „Grandhotel“, mezi další patří „Ošklivá slečna“ s Danou Medřickou a Karlem Högerem v hlavních rolích a seriál ze školního prostředí „My všichni školou povinní“. Lanovkou se svezla i Tatiana Vilhemová s Oldřichem Kaiserem ve filmu „Všichni moji muži“ a prostředí Rohanky se změnilo v zimní království 12 měsíčků z pohádky Jana Svěráka „Tři bratři“.

Sobotní bohatý program odstartoval tradičním vynášením sudů piva na zádech. První místo v kategorii ženy suverénně obsadila Zuzana Kocumová, která „vyběhla“ s 15 litrovým sudem od spodní lanovky nahoru na Ještěd za 00:27:05 a překonala tak o minutu svůj loňský rekord. V kategorii mužů zvítězil stejně jako vloni Zdeněk Pácha se sudem 50 litrů v čase 00:42:24.

„Na narozeninovou oslavu, kterou pořádal Liberecký kraj spolu se Statutárním městem Liberec, Hotelem Ještěd, Českými Radiokomunikacemi, Sportovním areálem Ještěd, Českými drahami, Dopravním podnikem měst Liberec a Jablonec n. N., společností BusLine, Jizersko-ještědským horským spolkem a Horskou službou ČR, dorazilo i přes nepřízeň počasí spoustu návštěvníků, kteří tak vzdali „hold“ velikánovi Libereckého kraje. Tradičně byl velký zájem o prohlídky technického zázemí vysílače a prostor Hotelu Ještěd. V areálu skokanských můstků probíhaly prohlídky s průvodcem, stanice Horské služby ČR prezentovala záchranářskou techniku. I přesto, že počasí letos moc nepřálo, Oslavy se vydařily,“ uvedla Hana Maierová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje.

Během dne „rozháněly dešťové mraky“ skvělé hudební skupiny z Liberce a okolí - The Vintage Band, The Neons, Funk Corporation a hradečtí Memphis. Děti s úžasem pozorovaly divadelní představení Naivního divadla Liberec, Divadla Rolnička i loutkového souboru Čmukaři. Navíc se mohly zabavit i při tvoření v kreativní dílně, vyrobit si filmový megafon a klapku. Po celý den bavili návštěvníky výborní chůdaři Divadla Studna.

Do Oslav Ještědu se zapojil i Dopravní podnik měst Liberec a Jablonec nad Nisou, který na tento den přichystal Den otevřených dveří ve vozovně, jízdy historickou tramvají
a historických autobusů společně zajišťovali Boveraclub, společnost BusLine a.s. a Škoda-bus klub Plzeň, z.s.

Program zakončilo večerní promítání filmu Davida Ondříčka, Grandhotel. Kvůli nepříznivému počasí se místo na doskočišti skokanských můstků promítalo v originálním prostředí Kina Varšava.

Oslavy Ještědu 2016 byly podpořeny Evropskou Unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj z Programu spolupráce Česká republika - Svobodný stát Sasko 2014-2020 v rámci Fondu malých projektů Euroregionu Nisa.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky