Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

KNL představuje soutěžní návrhy na svou modernizaci

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 03. 2017 15:15
  • Rozvoj
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Krajská nemocnice Liberec, a.s. představuje na půdě Technické univerzity v Liberci soutěžní návrhy z architektonické soutěže o návrh na modernizaci KNL. Soutěž o návrh pořádala nemocnice jako první krok v rámci první etapy své modernizace.

Třináct soutěžních návrhů hodnotilo devět porotců, kteří si k posouzení navíc přizvali celé spektrum odborníků od památkové péče přes provoz a technologie všech dotčených oddělení po rozpočet. V porotě zasedli člen představenstva liberecké nemocnice prof. Ing. Petr Moos, CSc. a technický ředitel Ing. Jan Rais, MBA. Dalšími porotci ze strany investora byli náměstek hejtmana Libereckého kraje Mgr. Petr Tulpa, turnovský starosta Ing. Tomáš Hocke a liberečtí zastupitelé Ing. Filip Galnor a RNDr. Jaromír Baxa, Ph.D. Odborné znalosti uplatnili nezávislí členové poroty, významní architekti, v čele s předsedou – prof. Ing. arch. P. Hrušou, CSc z VUT Brno.

„Modernizace Krajské nemocnice v Liberci je z pohledu zajištění zdravotní péče klíčovým projektem. Pavilon urgentní medicíny bude sloužit špičkovým lékařským oborům a především pak pacientům z celého Libereckého kraje, aby nemuseli za superspecializovanou lékařskou péčí jezdit do Prahy, Hradce Králové nebo Ústí nad Labem. Aby naše nemocnice byla na úrovni fakultního a výzkumného zařízení, musí mít moderní pracoviště, které bude vyhovovat potřebám rozvíjející se medicíny 21. století. Jsem rád, že jsme našli cestu architektonické soutěže, nedovedu si představit, že bychom v případě tak významné investice hledali jinou formu,“ říká hejtman Martin Půta. Liberecký kraj za výstavbu nového pavilonu zaplatí miliardu korun, po dobu dvaceti let bude ročně platit 50 mil. korun.

„Nový pavilon Krajské nemocnice Liberec dostává reálnou tvář a já pevně věřím, že opět zvýší medicínskou úroveň pro personál a hlavně pacienty z celého kraje. Tuto investici považuji za jednu z nejlepších, kterou kraj zajišťuje,“ dodává Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro řízení resortu zdravotnictví.

„Čeká nás ještě spousta práce,“ komentuje stav modernizace nemocnice její generální ředitel Luděk Nečesaný a dodává: „do začátku vlastní stavby je ještě hodně daleko. Aktuálně musíme dojednat s jedním ze tří vítězů podrobnou podobu nového pavilonu a také cenu, kterou za projekt a hlavně za celou stavbu budeme muset zaplatit. Naše Krajská nemocnice Liberec je pravděpodobně jedinou nemocnicí v Česku, která takto masivně investuje do pořizování nových přístrojů a bude také spolufinancovat svou modernizaci,“ zdůraznil Nečesaný. Jen na tuto etapu modernizace nemocnice KNL vynaloží každoročně 20 milionů Kč, celkem tedy 400 milionů Kč.

V náročné architektonické soutěži získalo 1. cenu studio SIAL architekti a inženýři spol. s r. o. (odměna 2 mil. Kč), 2. cenu získalo studio ATELIER PENTA v. o. s. (odměna 1,5 mil. Kč) a 3. cena byla udělena studiu DOMY s.r.o. (odměna 750 tis. Kč). Dále porota udělila tři odměny a to ateliéru SIADESIGN Liberec s.r.o. ve výši 250 tis. Kč, atelieru di5 architekti inženýři s.r.o. ve výši 200 tis Kč a atelieru OBERMEYER HELIKA a.s. ve výši 150 tis Kč.

Výstava se koná v budově G Technické univerzity Liberec a potrvá do 24. března.

Od 27. března až do 7.dubna pak budou soutěžní návrhy vystavené v nákupním centru Plaza Liberec.

Pro více informací:
Václav Řičář
tiskový mluvčí KNL, a.s.
E: vaclav.ricar@nemlib.cz
M: +420 608 271 291

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky