Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj a obce se chtějí společně bránit rozšíření těžby v polském uhelném dole Turów

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 27. 05. 2015 16:49
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj a obce z Frýdlantska a Hrádecka  budou společně postupovat proti plánovanému rozšíření těžby v polském uhelném dole Turów. Se svými připomínkami a požadavky se obrátí na vládu ČR a na společných krocích se chtějí dohodnout i se sousedním Německem. Obce, které leží v bezprostřední blízkosti dolu, se obávají nepříznivých dopadů rozšíření těžby.

Budeme bojovat proti rozšíření těžby, a pokud se těžba v budoucnu skutečně rozšíří, chceme kompenzace pro dotčené oblasti. Zvýšení těžby v polském dole bude mít negativní dopad na životní prostředí, každodenní život obyvatel blízkých obcí, ale i turistický ruch a pracovní místa. Ocitli bychom se ve stejné situaci, v jaké se nachází města dotčená těžbou na Mostecku,“ zdůraznil Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. Zástupci Libereckého kraje a obcí a měst ohrožených lokalit, konkrétně Frýdlantu, Hrádku nad Nisou, Chrastavy, Heřmanic a Višňové, se dnes dohodli na společném postupu a stanovili vyjednávací skupinu. S požadavky se obrátí na ministerstvo životního prostředí a vyvolat chtějí rovněž diskuzi na euroregionální úrovni, tedy se zástupci podobně ohrožených měst v Německu i Polsku.

Největší hrozbou rozšíření těžebního území je ztráta vody z podzemních zdrojů, z nichž na Frýdlantsku i Hrádecku berou vodu lidé ke každodennímu užití. „V souvislosti s těžbou uhlí se u nás na Frýdlantsku objevil problém už dříve, kdy zhruba deset domů přišlo úplně o vodu. Nyní je hrozba mnohem větší a o vodu mohou díky rozšíření těžby přijít celé oblasti,“ upozornil Dan Ramzer, starosta Frýdlantu. Přitom mnohá z míst jsou výhradně závislá na vodních přírodních zdrojích a nemají vůbec lokální vodovody. Například Vítkov, Václavice, Uhelná nebo Oldřichov.

Jsme první v pořadí, kdo by přišel o vodu. Polovinu spotřeby naší obce pokrýváme z vlastních zdrojů, další část bereme z buloveckého vrtu. Pokud přijdeme o vlastní zdroje, přinese to nejenom zvýšené náklady na výstavbu vodovodu a platby za odebíranou vodu, ale ztratíme i absolutní nezávislost,“ vyjmenovává Tomáš Cyrus, starosta Višňové. V obci je na místních vodních zdrojích závislá například i továrna zaměstnávající 250 lidí, a tak jsou v ohrožení i pracovní místa. V nejčernějším scénáři může utrpět i oblíbený rekreační areál Kristýna v Hrádku nad Nisou, který by mohl kvůli rozšíření těžby rovněž ztrácet vodu. „Výrazně by se to dotklo zemědělců a drobných farmářů, nebyl by dostatek vody na zalévání, ale ani pro chovaný dobytek,“ obává se starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný.

Liberecký kraj se snaží získat podrobné informace o plánovaném rozšíření území pro těžbu. Polská strana totiž není příliš sdílná a do Česka vysílá pouze omezené informace. „Dobývaný prostor chtějí v polském Turówě rozšířit a tím prodloužit těžbu zřejmě až do roku 2054. Máme jen velmi krátkou dobu k vyjádření, a protože nejsou mezi Českou republikou a Polskem uzavřeny bilaterární dohody, je jednání s polskou stranou poměrně komplikované. Nicméně od Polska budeme v prvé řadě žádat plné vyhodnocení vlivu nejen na životní prostředí, ale i dopady těžby na blízké obce,“ doplnil náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky