Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj chce poskytnout dotaci na zmapování ekologické zátěže v obci Jesenný

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 03. 06. 2015 10:52
  • Magazín
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Rada kraje na svém jednání dne 2. června navrhla poskytnutí účelové dotace ve výši 30.000 Kč obci Jesenný. Peníze mají být využity na zmapování kontaminace podzemních vod na vlakovém nádraží v Jesenném.  Poskytnutí příspěvku na průzkum nyní musí schválit Zastupitelstvo LK.

Youtube video

„Účelovou dotaci poskytneme z rozpočtu našeho resortu. Celkové náklady na zmapování ekologické zátěže činí 57.717 Kč, kdy zbývající částku zaplatí obec Jesenný ze svých zdrojů,“ uvedl Josef Jadrný, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro životní prostředí a zemědělství. 

Screeningový odběr vzorků chtějí v obci provést v rámci zmapování staré ekologické zátěže, která tíží oblast již několik desítek let. Jde o pozůstatek po provozu státního podniku Chema Horní Počernice, který na nádraží v letech 1971 – 1992 uskladňoval v prostoru kolejiště chlorované uhlovodíky a stáčel je do cisteren. Při této činnosti docházelo k rozsáhlým únikům látek a k zamoření podloží i podzemních vod. Oblast byla v 90. letech sanována, avšak z důvodů neobnovení financování sanace ze strany státního podniku, práce v roce 1996 skončily. Od té doby již lokalita nebyla dále sanována ani monitorována.

„Obec Jesenný by ráda přistoupila k obnovení sanačních prací ve spolupráci s Libereckým krajem
a Správou železničních dopravních cest, která je majitelem nádraží a přiléhajících pozemků. Prvním krokem bude zmapování stavu zamoření, na což obec žádá zmíněnou dotaci,“
objasnil Josef Jadrný.

Hledají se peníze i na sanaci Arnoltic – Bulovky

Liberecký kraj postoupil kupředu v přípravách likvidace druhé části odpadů v lokalitě Arnoltice – Bulovka, kde se v bývalém teletníku a jeho okolí nachází nelegální skládka převážně textilu, plastů a autoplachet. Liberecký kraj u Státního fondu životního prostředí (SFŽP) uspěl s projektovým námětem a aktuálně obdržel výzvu k podání žádosti o finanční podporu projektu na likvidaci těchto odpadů z Národního programu životního prostředí, který vyhlásil Státní fond životního prostředí (SFŽP). Program je zaměřený na odstranění a rekultivaci nepovolených černých skládek a řešení starých ekologických zátěží.

„Druhá etapa likvidace přijde na 8 – 10 milionů korun. Ze SFŽP bychom rádi získali až 80% potřebné částky, zbývajících 20%, tedy zhruba 2 miliony korun by zaplatil Liberecký kraj,“ dodal náměstek Josef Jadrný.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky