Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Zastupitelstvo LK schválilo Program rozvoje kulturních institucí zřizovaných Libereckým krajem na léta 2014-2020

21. 10. 2014

 

Program rozvoje kulturních institucí zřizovaných Libereckým krajem na léta 2014-2020

Zastupitelstvo Libereckého kraje Liberecký kraje na svém 9. zasedání dne 21. 10. 2014 schválilo Program rozvoje kulturních institucí zřizovaných Libereckým krajem na léta 2014-2020. (viz příloha)

Liberecký kraj zřizuje celkem pět kulturních příspěvkových organizací. Jedná se o tři muzea (Severočeské muzeum v Liberci, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, Muzeum Českého ráje v Turnově), jednu vědeckou knihovnu (Krajská vědecká knihovna v Liberci) a jednu galerii výtvarného umění (Oblastní galerie Liberec).

„Hlavním cílem tohoto koncepčního materiálu, který úzce navazuje na Program rozvoje Libereckého kraje 2014-2020, je stručně popsat současný stav, zmapovat a jasně definovat rozvojové priority kulturních institucí v intervalu nadcházejících sedmi let,“ uvedla náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová s tím, že tento interval je v souladu s novým programovacím obdobím, v rámci nějž bude možné řadu projektů a záměrů realizovat z prostředků EU. Soulad s krajskou koncepcí lze očekávat i jako podmínku pro čerpání dotačních prostředků.

Program vytyčuje tři obecné priority:

- péče o nemovitý majetek včetně energetických úspor

- využití bohatého sbírkového fondu k expozičním, výstavním a vzdělávacím účelům s cílem oslovení co nejširší veřejnosti.

- péče o sbírkové fondy jako významnou součást našeho kulturního dědictví včetně zajištění vhodných depozitárních prostor, odborného zpracování a vědecko-výzkumné činnosti

 

Hlavní priority kulturních institucí na léta 2014 – 2020:

 

  • Krajská vědecká knihovna v Liberci a Oblastní galerie v Liberci mají technické zázemí sanováno a kromě běžné údržby (v případě Krajské vědecké knihovny i větší opravy) se soustřeďují na vzdělávací programy a projekty, modernizaci technického vybavení a jeho doplňování i akviziční a vědeckovýzkumnou činnost.

 

  • Severočeské muzeum v Liberci a Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě stojí před řešením stavebně-technického stavu budov a zásadní modernizací expozic, které již neodpovídají současným trendům a potřebám. Jedinečnou příležitostí pro realizaci těchto záměrů se jeví příslušné priority IROP (Integrovaný regionální operační program). V aktuální verzi dokumentu patří prezentace muzejních sbírek mezi jednu z priorit pro období let 2014 – 2020. Prozatím jsou v návrhu IROP mezi možnými žadateli uvedena i krajská muzea. Úkolem Libereckého kraje je, aby byla tato možnost pro krajská muzea v programu zachována. Zároveň je nutné intenzivně pracovat na projektové přípravě, aby bylo možné v příštích letech fondu EU využít.
  • Muzeu Českého ráje v Turnově byly objekty v minulosti průběžně rekonstruovány a díky programům EU byla vybudována Klenotnice a Kamenářský dům. Prioritou pro následující období je vybudování horolezecké expozice, která by byla jedinečná v rámci České republiky. V září až říjnu 2014 budou dopracovány studie a bezprostředně by mělo navázat zpracování potřebné projektové dokumentace. V polovině roku 2015 je již možné očekávat vyhlášení prvních výzev programu přeshraniční spolupráce. Muzeum Českého ráje má na německé straně partnera, se kterým na tomto záměru dlouhodobě spolupracuje. V případě získání dotace by realizace mohla proběhnout již v roce 2016.
  • Viz také: http://youtu.be/WuhcpQb6uYA

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588