Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj hostil seminář k problematice udržitelného rozvoje a místní Agendy 21

18. 02. 2015

Liberecký kraj využil možnosti být hostitelem konzultace krajů na téma „Jak rozvíjet regiony v souladu s principy udržitelného rozvoje a jak uplatňovat metodu místní Agendy 21 (MA21)“.

Pod patronací Ivany Hujerové, členky rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje a evropských projektů, se v sídle kraje minulý týden tento konzultační seminář uskutečnil. Určen byl pro kraje, které se oficiálně hlásí k místní Agendě 21 a metodě zvyšování kvality veřejné správy, strategického řízení, zapojování veřejnosti a budování místního partnerství s podporou systematického postupu k udržitelnému rozvoji na místní a regionální úrovni.

Seminář proběhl v rámci pravidelných setkání členů Národní sítě Zdravých měst České republiky. Do Liberce zavítali zástupci Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina, které do klubu „Zdravých krajů“ již několik let patří a soustavně s metodou MA21 pracují.

Udržitelný rozvoj je pojem, který je stále častěji běžnou součástí mnohých projevů. Těší mě, že se rozšiřuje počet lidí, kteří si uvědomují, že „udržitelný“ není jen „ohleduplný k životnímu prostředí“, ale že zahrnuje také rovinu hospodářskou, sociální i společenskou. Obsahuje podle mého názoru zcela zásadní témata, jako například motiv odpovědnosti vůči budoucím generacím, uvědomění si limitů životního prostředí a další. Každý z nás má dennodenně možnost dát těmto zdánlivě akademickým pojmům konkrétní podobu a obsah,“ říká radní Ivana Hujerová.

Cílem setkání bylo sdílení osvědčených postupů a inspirací v rozvoji místní Agendy 21, v realizaci Zdravotních politik a uplatňování metod kvality veřejné správy v prostředí Zdravých krajů. Účastníci hovořili o vzájemné spolupráci s obcemi, mikroregiony a městy v rámci daného regionu. Alena Riegerová, vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK, seznámila přítomné se zkušenostmi s uplatňováním Zdravotní politiky Libereckého kraje a jednotlivými akcemi uskutečněnými v rámci projektu Zdravý Liberecký kraj v roce 2014. Tomislav Vaněk, manažer kvality KÚ LK, se podělil o zkušenosti s uplatňování metody kvality EFQM v praxi krajského úřadu. Diskuze koordinátorů projektů „Zdravý kraj“ přinesla mnohé vzájemné inspirace a zkušenosti. 

Setkávám se s tím, že na první pohled možná pojmy místní Agendy21 a Zdravý kraj nejsou veřejnosti zcela jasné. Nejde ale vlastně o nic jiného než závazek převzít podle svých možností individuální i skupinovou odpovědnost za svoje vlastní chování a jednání, za rozvoj místa, obce, regionu, kde žijeme. A předat je dalším generacím ve stejně dobrém, ale raději v lepším stavu, než jsme je my sami převzali od našich předků. Myslím, že setkání bylo přínosné pro všechny zúčastněné a přineslo celou řadu impulsů a námětů pro naplnění této vize,“ doplnila radní Hujerová.

Více informací o „Zdravém Libereckém kraji“ zájemci dohledají na webu: http://zdravykraj.kraj-lbc.cz/projekt-zdravy-liberecky-kraj

Internetové stránky Národní sítě Zdravých měst ČR: http://nszm.cz/

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624