Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj opraví další rozbité silnice a nechá vysadit novou alej ve Zdislavě

04. 05. 2016

Rada Libereckého kraje na svém jednání v úterý 3. května vyhlásila další 3 výběrová řízení na zhotovitele oprav a rekonstrukcí silnic II. a III. třídy. Dále rozhodla o výběru zhotovitelů u staveb dalších čtyř komunikací a mimo to schválila příspěvek na výsadbu nové aleje ovocných stromů ve Zdislavě. 

Výběrová řízení zmíněných se týkají tří silnic II. a II. třídy, v předpokládaném finančním objemu
16 mil. Kč včetně DPH. Konkrétně se jedná o následující akce: silnice III/26314 Dolní Prysk – zajištění nestabilní skupiny skalních bloků, silnice III/2895 Roztoky u Semil - havárie zdi, silnice II/270 Doksy – Mimoň.

“Zároveň jsme odsouhlasili zapojení původně plánované částky na rekonstrukce krajských silnic ve výši 68 mil. Kč, která byla zapůjčena Zdravotnické záchranné službě a vrátila se zpět do rozpočtu kraje. Celkem je v současné době připravováno na krajské silniční síti k realizaci v letošním roce 37 akcí za 405 mil. Kč,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Rada Libereckého kraje dále rozhodla o výběru nejvhodnější nabídky na zhotovitele staveb celkem u čtyř akcí. Jedná se o rekonstrukce silnic v celkovém objemu 23 mil. Kč. Oproti původnímu předpokladu, se podařilo soutěží snížit cenu staveb na 75 %. Opravy se dočkají tyto vozovky:

-silnice II/293 Martinice v Krkonoších

-silnice II/283 Košťálov

-silnice II/290 Hejnice, odvodnění komunikace

-silnice III/27325 Ždírec – Nedamov

Mimořádný účelový neinvestiční příspěvek do výše 500.000 Kč také radní schválili na výsadbu aleje ve Zdislavě.

„Jde o výsadbu celkem 178 ovocných stromů podél silnice III/27242 v obci Zdislava a její následné udržování do konce roku 2018. Projekt je ukázkou velmi dobré spolupráce kraje a obce,“ uvedl Vladimír Mastník, radní pro dopravu. Obec Zdislava nechala na tento projekt zpracovat projektovou dokumentaci. Hlavním cílem je založit novou alej podél silnice z obce Zdislava směrem k obci Křižany. Tato komunikace byla v loňském roce kompletně zrekonstruována a je využívaná obyvateli i turisty k procházkám nebo jako cyklostezka a je zde nízký provoz automobilové dopravy.

Krajská správa silnic Libereckého kraje zajistí výběrové řízení na zhotovitele výsadby tak, aby výsadba proběhla v letošním roce. Záměr je v souladu s Koncepcí ochrany přírody a krajiny Libereckého kraje.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215