Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská tripartita se seznámila s rozpočtem Libereckého kraje na rok 2017 a jednáními ohledně navýšení mezd řidičů autobusů

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 01. 02. 2017 10:40

Sdílet článek

Poprvé v letošním roce se v pondělí 30. ledna sešla ke svému jednání Rada hospodářské a sociální dohody Libereckého kraje, tzv. krajská tripartita. Projednala zprávu o stavu nezaměstnanosti, seznámila se s hlavními parametry a prioritami rozpočtu Libereckého kraje na letošní rok a také s možnostmi řešení problémů kolem navýšení mezd řidičů autobusů.

Standardním bodem programu jednání byla zpráva Úřadu práce ČR - krajské pobočky v Liberci o aktuálním stavu na trhu práce v Libereckém kraji. S nejnovějšími údaji seznámila ředitelka krajské pobočky Elena Čermáková. Jak uvedla, míra nezaměstnanosti k 31. 12. 2016 činila 5,2 %, což je i celostátní průměr. Nejnižší byla i nadále na Českolipsku (4,2 %), nejvyšší na Liberecku (5,7 %), na jedno volné místo připadá v současné době v kraji 2,9 uchazeče.

Tripartita se seznámila s hlavními parametry rozpočtu Libereckého kraje na rok 2017. Rozpočet je přebytkový s výdaji ve výší 2,8 miliardy Kč a kladným saldem 96 mil. Kč. Nové je do něj zapojena i částka ve výši 366 mil. Kč z vyšších daňových výnosů kraje v minulém roce, tyto prostředky jsou určeny především na opravy silnic, posílení dotačního fondu nebo investic do školství, zdravotnictví a sociálních služeb. Vyčleněna je i částka 60 mil. Kč na navýšení mezd řidičů v autobusové dopravě.

Předseda krajské tripartity Martin Půta informoval o průběhu jednání ohledně navýšení mezd řidičů v regionální autobusové dopravě. Jak uvedl, Liberecký kraj má zájem na stabilním zajištění dopravní obslužnosti, je připraven se podílet na financování tohoto navýšení, což zanesl i do svého rozpočtu. Aktuálně se hledá nejlepší právní řešení, jak finance, v souladu se všemi právními předpisy, poskytnout na tento účel dopravcům. Pokračovat budou v druhé polovině února i jednání s vládou. „Kraje usilují o to, aby se vláda finančně podílela na zvýšení mezd řidičů, které stanovila svým vlastním nařízením. Jde o významné dodatečné náklady, které celorepublikově představují částku 1,2 miliardy korun,“ dodal Půta.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky