Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Královnu ze „země hřmícího draka“ fascinuje české sklo. Zamířila za ním z Bhútánu na Novoborsko

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 04. 2015 12:31
  • Rozvoj

Sdílet článek

(Zpráva města Nový Bor) - Královna matka Bhútánu Ashi Sangay Choden Wangchuck obdivovala staré i nové české sklo vystavené v novoborském sklářském muzeu. V pátek odpoledne ji v Novém Boru přivítal starosta města  a k rajský zastupitel Jaromír Dvořák.

„Jsem poctěn, že jsem mohl přivítat tak vzácnou návštěvu v našem muzeu. V Novém Boru jsme sice na kontakty se světem zvyklí déle než lidé kdekoliv jinde v Čechách, i na exotické návštěvy, ale příjezd její výsosti z království pod Himalájemi je vskutku mimořádná událost,“ uvedl Jaromír Dvořák.

V průběhu uvítání předal královně symbolický dárek - nápojové sklo vyrobené v novoborském Crystalexu, a také obrazovou publikaci o Novém Boru. Dárek v podobě bižuterie z černého skla královna převzala také od ředitelky muzea Petry Ajšmanové.

Sedmačtyřicetiletá královna matka pak - spolu se svým malým doprovodem -  věnovala velkou pozornost výkladu a prohlídce všech expozic sklářského muzea.

Před cestou do Nového Boru královna obědvala se sklářským mistrem Jiřím Pačinkou, jehož sklo královnu neskonale nadchlo na výstavě v Dillí. Tento zážitek byl i inspirací k návštěvě České republiky a Jiřího Pačinky by ráda viděla tvořit ve svém království.

„Královna je patronkou bhútánského umění a zamilovala se do českého skla, vytvořila si již osobní sbírku českého skla. Na první soukromé návštěvě Čech byla v roce 2011, kdy ji zaujala Praha. Proto jsme se nyní snažili ji překvapit a vzít sem na sever, na Novoborsko, kde může ze skla vidět mnohem více než v Praze,“ řekl český ambasador v Indii a Bhútánu Miloslav Stašek.

Podle něj, ve sbírkách královského muzea žádné sklo nemají, v Bhútánu ani nepracuje žádná sklárna. „Impulzem k cestě do Čech byla i výstava skla v indickém Dillí, kde byla nesmírně uchvácena exponáty od zdejšího sklářského mistra Jiřího Pačinka,“ podotkl Stašek. Po návštěvě muzea se celá delegace vypravila právě na sklářskou „show“ virtuóza Jiřího Pačinka do Kunratic u Cvikova. „Pozorovat práci skláře pro ně je úžasný zážitek, až nepochopitelné umění,“ poznamenal velvyslanec Stašek.

Královna matka ze vzdáleného a cizincům stále hodně uzavřeného státu mezi Tibetem a Indií je nyní v České republice na několikadenní návštěvě, kterou zahájila v pražském Náprstkově muzeu na výstavě Bhútán – země blízko nebe.

Sklářské muzeum v Novém Boru je otevřené již od roku 1893, pravidelně pořádá krátkodobé výstavy a jeho stálá expozice seznamuje návštěvníky se sklářstvím především na Novoborsku od 17. století.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky