Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecké firmy otevřely své brány rodičům s dětmi

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 25. 11. 2016 11:46
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Exkurzi do libereckých závodů mohli v uplynulých dnech absolvovat rodiče s dětmi, které se stále rozhodují, kam podat přihlášku na střední školu. Zorganizoval ji Svaz průmyslu a dopravy ČR ve spolupráci s firmami z liberecké průmyslové zóny JIH Denso Manufacturing Czech, Fehrer Bohemia, Magna Exteriors a Trumpf Liberec.

„Rodiče si vybírali provozy dle vlastního uvážení a časových možností. Výjimkou nebyli i tací, kteří si kvůli volbě budoucího povolání dcery či syna vzali na tento celý den dovolenou a postupně se seznámili s provozem všech firem. Dle jejich názoru byla akce perfektně připravena a splnila svůj účel,“ uvedla Naděžda Vojtíšková ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Cílem organizátorů bylo představit nejen moderní výrobní haly a zázemí zaměstnanců, ale především motivovat mladé lidi ke studiu technických oborů a rozšířit tak u rodičů povědomí, že technika má budoucnost. Lidé s tímto vzděláním neskončí na úřadu práce, ba naopak si mohou zaměstnavatele vybírat, a pokud jsou šikovní, mají velmi dobré platové ohodnocení.

V každém závodu byli účastníci stručně seznámeni s historií firmy a výrobním zaměřením. Následně se již přesunuli po skupinách přímo do provozu.

V Magně Exteriors mohli na vlastní oči vidět vstřikolisy jak na interiérové, tak exteriérové výrobky, lakovací linky a technologickou třešničkou na dortu byla montáž 5. dveří na BMW i3. Ze strany rodičů i ze strany studentů bylo vidět příjemné překvapení, jak může prostředí výrobního závodu vypadat, a průvodce zahrnovali množstvím dotazů.

Ve vstupní hale libereckého závodu Fehrer Bohemia měli možnost vidět konečné produkty (loketní opěrky), které dodávají do interiérů i těch nejluxusnějších vozidel. Poté nahlédli do výroby a na závěr navštívili i moderní stravovací provoz, kde se dozvěděli o benefitech firmy pro zaměstnance.

Ve firmě Trumpf Liberec, významném výrobci strojního zařízení pro zpracování plechů a automatizovanou techniku, prošli jednotlivá pracoviště – laserové řezání, ohýbání, sváření, lakování a montáž celků. Viděli v provozu vysoce účinné a přesné CNC stroje a další vyspělá strojní vybavení a nahlédli i do moderních kanceláří pro administrativní pracovníky s příjemným pracovním prostředím a výhledem na celý Liberec.

Ve firmě Denso Manufacturing Czech měli účastníci možnost nahlédnout do zákulisí montáže automobilových klimatizací a výroby tepelných výměníků. Prohlédli si prostory školicího střediska, navštívili montážní linku klimatizací a také středisko strojní údržby. Nejvíce je však zaujali laboratoře kvality. Seznámili se s prací kvalitářů ve zkušebně, u klimatických komor, při zkouškách technologických vzorků nebo u chemických zkoušek. Valnou většinou hodnotili návštěvu velmi pozitivně. Současně také vyjadřovali údiv nad širokou škálou uplatnění tolika lidí z různých technických profesí.

Většina přítomných dětí na dotaz, kam chtějí ve studiu pokračovat, odpovídala: Nevím, ale vzápětí někteří dodali, že jim exkurze při výběru pomohla. Například Petr ze základní školy Ostašov odcházel se svým tatínkem pevně rozhodnutý podat za rok přihlášku na školu s technickým zaměřením. Na konkrétní upřesnění má ještě dostatek času, třeba mu ještě pomůže návštěva dalších akcí, které Svaz průmyslu a dopravy ČR na podporu technického vzdělávání s firmami plánuje uskutečnit.

TZ Svaz průmyslu a dopravy ČR

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky