Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj projednával s obcemi i odboráři otázky týkající se dopravní obslužnosti

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 13. 04. 2016 17:26
  • Doprava

Sdílet článek

S probíhajícími veřejnými zakázkami na zajištění autobusové dopravy v Libereckém kraji, s cenami dopravních výkonů i přípravou veřejné zakázky na železniční dopravce od roku 2019 dnes členové Dopravního svazu podrobně seznámili zástupce měst a obcí Libereckého kraje a Odborového svazu dopravy.

Zřizovatelem Dopravního svazu je Liberecký kraj. Jedná se o pracovní skupinu, která řeší otázky dopravní obslužnosti Libereckého kraje. Je složená ze zástupců měst a obcí Libereckého kraje, Rady Libereckého kraje, Výboru dopravy Zastupitelstva Libereckého kraje a pracovníků dopravního úřadu. Na základě smluv o příspěvku na dopravní obslužnost má každá obec a každé město v kraji právo se zúčastnit jednání svazu. Poprvé v historii kraje byli na jednání Dopravního svazu pozváni všichni zástupci měst a obcí v Libereckém kraji.

„Veřejná desetiletá zakázka na autobusovou obslužnost je nadále řešena Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Na přelomu loňského a letošního roku Liberecký kraj podal rozklady proti prvoinstančnímu rozhodnutí. Úřad zatím nepravomocně Libereckému kraji potvrdil, že zadávací dokumentace byla v souladu se zákonem,“ říká krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se v současné době zabývá i tendrem na zajištění dopravní obslužnost v přechodném období pro oblast Sever a oblasti Západ a Východ. V první instanci dal ÚOHS rovněž za pravdu Libereckému kraji. V rozhodnutí uvedl, že postupoval v souladu s právními předpisy, avšak na základě podnětu jej předseda ÚOHS zrušil a celé řízení bylo vráceno na začátek k novému projednání.

„I přes veškeré problémy zajistil Liberecký kraj, aby cestující nic pocítili a autobusy jezdily tak, jak mají. Navíc za výrazně nižší ceny dopravního výkonu, než tomu bylo v předcházejícím období, a současně při lepší kvalitě vozového parku,“ připomíná hejtman LK Martin Půta.

Průměrná cena dopravního výkonu v Libereckém kraji činila do konce roku 2014 32 Kč/km, v roce 2015 to bylo 29,32 Kč/km a předpokládaná průměrná cena dopravního výkonu pro letošní rok činí 28,41 Kč/km. (Pro srovnání: DPMLJ jezdí v Liberci MHD za 38 Kč na km, na některé linky Liberecký kraj v rámci svého rozpočtu přispívá).

Dopravní svaz vzal rovněž na vědomí prodloužení stávajících smluv s dopravci na rok 2017. Projednal také návrh rezortu dopravy zahájit vypsání významné veřejné zakázky na zajištění autobusové dopravy Libereckého kraje pro přechodné období od 1. 1. 2018 v případě, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže neukončí pravomocně desetiletou zakázku.

„Chceme být připraveni na případné řešení další mimořádné situace v zajištění dopravní obslužnosti,“ komentuje důvody radní pro dopravu Mastník. Vzhledem ke stanovisku oddělení veřejných zakázek již nebude možné postupovat formou jednacího řízení, a proto kraj i s ohledem na zapojení nového dopravce do systému IDOL, zahájí výběr dopravců s dostatečným předstihem. „V rámci připravované zakázky na zajištění přechodného období do zadávací dokumentace zahrneme také stanovení minimální mzdy řidičů. Jejich složitou situaci vnímáme, je důležité najít nějaké vhodné řešení a dojít ke smíru. Věřím, že se to podaří,“ dodává hejtman.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky