Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj vybaví všechny prvňáčky speciálními kufříky s bezpečnostními prvky

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 30. 08. 2016 16:16
  • Školství

Sdílet článek

Více než 5 500 dětí z Libereckého kraje čeká 1. září velká premiéra. Poprvé usednou do školních lavic a zahájí tak svou školní dráhu. Všechny prvňáčky, kteří nastoupí celkem do 205 základních škol, vybaví Liberecký kraj v rámci projektu Bezpečně do školy i do přírody kufříky s bezpečnostními prvky a základními pomůckami. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta úspěšný start školní docházky osobně popřeje a kufříky předá prvňáčkům na Základní škole v Kobylech.

„1. září je pro všechny prvňáčky významným dnem, vstupem do školy je čeká velká životní změna. Dárkem v podobě kufříku jim chceme start školní docházky zpříjemnit a hlavně přispět k jejich bezpečnosti v silničním provozu. Bezpečnost dětí je na prvním místě a dvojnásobně to platí u prvňáků, kteří jdou poprvé do školy. Prvky, které v kufříku najdou, přispějí k bezpečné cestě,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Každý kufřík obsahuje reflexní pásku, odrazky i bezpečnostní vestu. Děti v něm také najdou omalovánku, pravítko, pastelky, rozvrh hodin, pexeso, turistický deník, ale třeba i drobné cukrovinky, vstupenky do aquaparku, iQPARKU i na hokejový a fotbalový zápas. Součástí každého kufříku jsou také speciální dětské časopisy plné úkolů, hádanek a různých kvízů, jejichž hlavním tématem je právě bezpečnost.

Celkové náklady projektu, do kterého se Liberecký kraj zapojil v letošním roce podruhé, dosahují výše 1,5 mil. Kč. Díky podpoře dalších 21 partnerů se Liberecký kraj podílel částkou 540 tis. Kč. „Velmi si cením, že se do projektu zapojili i další partneři, kteří se podíleli na financování, tak aby opravdu každý prvňáček mohl mít svůj bezpečnostní kufřík,“ dodává hejtman. Jmenovitě to jsou: Krajské ředitelství Policie Libereckého kraje - Policie České republiky, Silnice LK, Mocca, Grupo Antoline, Valbek, IQ Landia, Gordic, FCC, Vojenské lesy a statky ČR, KSM Castings, Mirakulum, České dráhy, Besip, Bílí Tygři, Wander Book - Turistický deník, Zdravotní pojišťovna MV ČR, Inteva, ZOO Liberec, Madeta, Preciosa, Slovan Liberec.

„Jsem rád, že projekt “Bezpečně do školy i do přírody“ vůbec vznikl, má svou tradici a usnadňuje dětem vstup do další životní dráhy, dráhy školáků. Je to pro ně krok zásadní a je určitě dobré, aby si jej zapamatovaly. Věřím, že drobné dárky děti nejen potěší, ale přispějí i k jejich bezpečnosti. Na první cestě do školy se děti navíc setkají i s policisty, kteří budou dohlížet na jejich bezpečnost. Ostatně, tak jako každý rok,“ sdělil plukovník Vladislav Husák, ředitel krajské policie. „A prvňáčkům i jejich rodičům bych rád popřál hodně štěstí a úspěchů,“ uzavřel ředitel policie.

Počty žáků, kteří v novém školním roce usednou do lavic ve školách v Libereckém kraji

V Libereckém kraji do prvních tříd základních škol půjde více než 5 500 dětí, celkem na 205 základních škol nastoupí přes 38 750 žáků. Do lavic prvních ročníků středních škol usedne přibližně 4 100 žáků, což je o něco méně než v předchozím školním roce. Podle odhadů bude 51 středních škol v Libereckém kraji v denní formě studia v nadcházejícím školním roce navštěvovat necelých 16 000 žáků. V celkem 242 mateřských školách je k 1. 9. 2016 zapsáno 15 000 dětí.

První školní den žáky pozdraví i ostatní členové rady kraje. Radní pro školství Alena Losová zavítá na SPŠ v České Lípě, náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová navštíví ZŠ a MŠ logopedickou v Liberci, radní Vít Příkaský pojede na SPUŠ v Jablonci nad Nisou a radní Vladimír Mastník se vydá na Střední školu v Lomnici nad Popelkou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky