Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj začne připravovat studii protipovodňových opatření na Lužické Nise

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 07. 11. 2016 11:45
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj uspěl se žádostí do Operačního programu Životní prostředí a začne připravovat studii protipovodňových opatření pro část povodí Lužické Nisy. Vypracování studie bude probíhat v následujících 2 letech. Celkové náklady projektu jsou předpokládané ve výši 4.676.110 Kč, přičemž z Operačního programu Životní prostředí obdrží Liberecký kraj dotaci ve výši 85 %.

O poskytnutí dotace kraj požádal v květnu tohoto roku. „Žádost byla schválena a nyní kraj zahajuje realizaci projektu, jehož smyslem je vyhodnotit odtokové poměry v povodí Lužické Nisy na území kraje a navrhnout komplexní protipovodňová opatření celého řešeného území,“ říká Vít Příkaský, radní pověřený řízením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova.

Součástí studie bude návrh protipovodňových opatření s odhadnutými náklady a vyhodnocení jejich potenciální účinnosti. Může jít jak o opatření na vodních tocích a jejich nivách, jako jsou úpravy koryt, stavby retenčních či suchých nádrží nebo poldrů, tak i v ploše povodí. Tedy liniová a plošná protierozní opatření na zemědělské a lesní půdě apod. Studie se zaměří na území od soutoku s Údolským potokem až po státní hranice, včetně přítoků. Konkrétně se jedná o území obcí Bílý Kostel nad Nisou, Frýdlant, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Kryštofovo Údolí, Mníšek a Oldřichov v Hájích. Zmíněné obce také přispějí Libereckému kraji na spolufinancování projektu.

„Vypracování studie potrvá dva roky, kdy bude nejprve celé území zanalyzováno, poté odborníci vypracují návrhovou část studie a některá vybraná opatření budou rozpracována až do úrovně dokumentace pro územní řízení,“ popsal Vít Příkaský.

Povodí Lužické Nisy je v posledních letech postihováno významnějšími srážkovými úhrny, které způsobují povodňové události. Dosud největší povodeň zasáhla povodí Nisy v roce 2010 a způsobila rozsáhlé škody na majetku a ztrátu lidských životů. Další povodňové události byly například v letech 2002 nebo 2013. V povodí Lužické Nisy není mnoho protipovodňových opatření stavebního charakteru (mimo úprav vodního toku), která by ochránila obyvatelstvo před nepříznivým účinkem povodní.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky