Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj získal pro rodiny s dětmi dotaci přes 114 milionů

29. 06. 2016

Přijetí dotace od Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky na projekt „Podpora a rozvoj sociálních služeb pro rodiny a děti v Libereckém kraji“ ve výši 114.142.921,50 Kč schválili radní Libereckého kraje. Projekt je zaměřen na pomoc rodinám s dětmi, kterým hrozí sociální vyloučení.

Obsahem projektu je podpora dvou sociálních služeb, Sociální aktivizační služby pro rodiny s dětmi a Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. Tyto služby budou poskytovány na celém území Libereckého kraje. Poskytovatelé budou vybráni prostřednictvím výběrových řízení. Pro potřeby projektu bude území Libereckého kraje rozděleno na 14 území, v nichž by měla být posílena nebo nově zřízena daná sociální služba.

„Smyslem aktivizační služby je prevence, posílení přirozené funkce rodiny, aby se rodiny s dětmi z různých důvodů neocitly na okraji společnosti. Mnohé z ohrožených rodin neumějí například jednat s úřady, nedokáží hospodařit s penězi, nevědí si rady s dalšími problémy. Některé nepovažují za důležité, že mají posílat děti do školy. Cílem projektu je přiblížit tyto rodiny k životu, jaký žije většina rodin,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana pro resort sociálních věcí Lenka Kadlecová. „Projekt byl konzultován s obcemi, vychází z jejich potřeb. Již existujícím nízkoprahovým zařízením přinese projekt větší podporu. K tomu umožní zřízení nových nízkoprahových center,“ dodává.

V Libereckém kraji působí nyní 10 nízkoprahových zařízení. Vedle nich vznikne dalších 6 nových, například v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě nebo ve Frýdlantu. Nízkoprahové zařízení je sociální služba, určená dětem a dospívajícím, kteří se nacházejí v nepříznivé sociální situaci, které pocházejí často z rodin s narušenými vazbami, často již sociálně vyloučených.

Liberecký kraj bude jednotlivým poskytovatelům poskytovat konzultační dny, bude organizovat pravidelná setkání s poskytovateli sociálních služeb a se zástupci obcí.

Projekt bude financován z Operačního programu Zaměstnanost, prioritní osa 2 Sociální začleňování a boj s chudobou, investiční priorita 2.1 Aktivní začleňování, včetně začleňování s ohledem na podporu rovných příležitostí a aktivní účast a zlepšení zaměstnanosti. Celkem 85% dotace tvoří finanční zdroje EU, 10% pokryjí státní prostředky a 5% představuje spoluúčast Libereckého kraje. Konkrétní podíl Libereckého kraje činí 5 707 146, 075 Kč.

Realizace projektu je naplánována na období od 1. 10. 2016 – 31. 1. 2020.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624