Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberečtí chemici oslavili před libereckou radnicí 95. výročí svého vzniku

22. 09. 2014

Oslavy 95. výročí vzniku plynové služby a chemického vojska, které položilo základy k vytvoření dnešního 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci, zaplnily v pátek 19. září celé náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci. Liberečtí chemici při této příležitosti udělili několika významným osobnostem památní odznak 31. pluku brchbo. Liberečtí chemici oslavili v pátek svoje výročí mimo jiné slavnostním nástupem před libereckou radnicí za účasti premiéra Sobotky a dalších hostů, včetně hejtmana LK Martina Půty.
„Příslušníci 31. pluku si zaslouží uznání nejenom za nasazení při výcviku a odvahu při bojových misích, ale také za pomoc při povodních a odstraňování vzniklých škod, naposledy v roce 2013 v Ústeckém kraji. Armáda patří ke státu a národu stejně jako státní vlajka nebo národní hymna,“ řekl mimo jiné hejtman.

„Jen málokteré české město se může pochlubit tím, že na jeho území slouží profesionální vojáci tak špičkové a pro svět nepostradatelné odbornosti. Liberec mezi ně patří. Dnešní 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany se dokonce stal jedním z jeho symbolů. Oslavy 95. výročí jsou dobrou příležitostí k tomu, abychom si význam našeho pluku chemické a biologické ochrany naplno uvědomili,“ zdůraznila primátorka Martina Rosenbergová.

 

Popřát libereckým chemikům k jejich polokulatinám přijel i třeba náčelník chemického vojska Slovenské republiky, plukovník Miroslav Ofčarovič. Prozradil, že právě ve městě pod Ještědem před lety začínal svou vojenskou kariéru. Do Liberce se sjela také řada politiků v čele s premiérem vlády České republiky Bohuslavem Sobotkou a místopředsedou Senátu PČR Přemyslem Sobotkou. Bohuslav Sobotka ve svém pozdravu vojákům zdůraznil především, jak je hrdý na liberecké chemiky, kteří si už vydobyli v tuzemsku a zahraničí velké renomé.

Přemysl Sobotka udělil libereckému pluku pamětní list Senátu PČR. Dalším dárkem, který chemici ke svému výročí dostali, byla dřevořezba státního znaku, vytvořená studenty Střední školy tvorby a designu nábytku v libereckých Kateřinkách.

Náčelník chemického vojska AČR, plukovník Karel Huleja připomněl, že původní plynová služba vznikla jako součást prevence a ochrany proti zbraním hromadného ničení.

„Sice se zvyšuje počet signatářů smlouvy o zákazu užití chemických zbraní, ale objevují se nové typy zbraní hromadného ničení. Proto musíme být připraveni,“ upozornil Karel Huleja.

Oslavy 95. výročí, které se konaly pod záštitou primátorky statutárního města Liberec Martiny Rosenbergové a náčelníka Generálního štábu AČR, zpestřila armáda ukázkami jednoduchých chemických pokusů, vojenského lezení a boje zblízka. V doprovodném programu vystoupil Vojenský umělecký soubor Ondráš.

„Přijel jsem do Liberce ze dvou důvodů. Jednak jsem chtěl popřát libereckým chemikům hodně dalších úspěšných operací, a pak jsem přijel poděkovat primátorce za to, že se jí podařilo vylepšit obraz Liberce. Nežiji tady, pozoruji situaci z venku. Liberec už není vnímán jako město kauz a skandálů. V posledních letech se také uklidnila situace na radnici,“ doplnil premiér Bohuslav Sobotka.

Historie chemického vojska v Liberci se začala psát v roce 1952, kdy zde armáda založila 105. plamenometný prapor a pozornost věnovala také radiologické ochraně. V roce 1999 zde vznikla první plně profesionální jednotka – 9. rota chemické ochrany. Brigáda chemické ochrany se stala plně profesionální 1. ledna 2004. Chemické jednotky se zúčastnily například válečné operace Pouštní bouře v Perském zálivu, aliančních a koaličních operací v Bosně a Hercegovině, Kosovu a Kuvajtu. Nasazeny byly také při ochraně olympijských her v Řecku a Summitu NATO v Turecku.

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588