Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

„Má vlast cestami proměn“ představuje i čtyři projekty z Libereckého kraje

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 24. 05. 2016 13:34
  • Rozvoj

Sdílet článek

U Starého Purkrabství na Vyšehradě o víkendu zahájili již 8. ročník národní putovní výstavy „Má vlast cestami proměn“. Návštěvníkům se poprvé představilo 112 nových proměn dosud opomíjených míst ze všech koutů naší vlasti, mezi nimi i čtyři z Libereckého kraje.

Slavnost zahájilo vyzvánění vyšehradských zvonů. Poté se představilo v celé své kráse 112 zvelebených míst na výstavních panelech. 8. ročník národní putovní výstavy zahájil prezident Asociace Entente Florale CZ – Souznění Karel Drhovský spolu s ředitelkou Asociace Drahomírou Kolmanovou a ředitelem NKP Vyšehrad Františkem Stádníkem. Národní výstavě „Má vlast cestami proměn“ na začátku jejího putování požehnal zástupce kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě Mons. Opatrný. Slavnostní zahájení vyvrcholilo již tradičním předáváním kamenných srdcí zástupcům jednotlivých krajů z rukou osoby nejpovolanější kardiochirurga Jana Pirka.

Srdce pro Liberecký kraj převzal radní Vít Příkaský. „Návštěvníci se mohli seznámit se čtyřmi proměnami z Libereckého kraje, konkrétně opravou kříže ve Vysoké ulici v Jablonci nad Nisou, opravou vodojemu v jabloneckých Vrkoslavicích, zrenovovanou návsí v Mírové pod Kozákovem a rekonstrukcí nádraží v Turnově,“ uvedl Vít Příkaský.

Poctu stromům udělil známý český botanik Mgr Větvička. S odborně nejpovedenějšími „proměnami“ loňského ročníku seznámil návštěvníky významný architekt Josef Pleskot. Hlavním partnerem letošního 8. ročníku výstavy byl Zlínský kraj.

Slavnost je celodenním setkáním krajů a jejich zástupců, občanů a starostů měst a vesniček z celé naší vlasti. Je připraven bohatý doprovodný program pro každou věkovou kategorii. Koncerty se konají pod širým nebem i v bazilice sv. Petra a Pavla. Vystoupil např. „Spirituál kvintet“, cimbálovka „Kunovjané“ ze Zlína, dětský pěvecký sbor „Randál“ z Ústí nad Labem. V bazilice zazněla překrásná zvonkohra v podání skupiny „Zvonky dobré naděje.“

Došlo i k velkému historickému překvapení v podobě vzácné návštěvy z minulosti. Kdy se setkal princ Václav (později Karel IV.) se svou matkou Eliškou Přemyslovnou.

Pro děti byl otevřen celý den program „Dětský ráj“ – hry a soutěže s tematikou Karel IV., kreativní tvoření, dále „neviditelná výstava“ a neviditelný labyrint, ukázky práce slepeckých pejsků a mnoho dalšího.

Představil se tradiční jarmark s českými a moravskými regionálními specialitami. Nedílnou součástí jarmarku byla ukázka řemesel s možností jejich vyzkoušení a prezentace výrobků z dílen držitelů regionálních značek kvality z celé republiky. Se svými svatebními koláčky se za Liberecký kraj prezentovala Drahomíra Macková ze Smržovky, nositelka regionální značky a svým pekařským uměním přispěla i rodina paní Macháčkové z Mírové pod Kozákovem.

Návštěvníci slavnosti měli celý den jedinečnou možnost navštívit památky Vyšehradu za symbolické vstupné. Výjimečně a jen pro tuto akci byl v určené hodiny otevřen Slavín i s odborným výkladem.

Více informací o projektu najdou zájemci na webových stránkách www.cestamipromen.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky