Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Maturitní zkoušky v jarním zkušebním období v Libereckém kraji

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 06. 2017 10:27
  • Školství
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Ke konání maturitní zkoušky se letos v Libereckém kraji přihlásilo 2 512 žáků a skutečně jí vykonalo 2 208 žáků na pěti desítkách středních škol. Společná část maturitní zkoušky se skládala ze dvou povinných zkoušek, a to z předmětu český jazyk a literatura a z cizího jazyka nebo matematiky. Žáci mohli vykonat maximálně dvě nepovinné zkoušky a volili z nabídky předmětů cizí jazyk nebo matematika.

Výsledky didaktického testu z českého jazyka a literatury jsou v Libereckém kraji oproti loňskému roku mírně zhoršené, uspělo 89,9 % žáků (tj. o 2,8 procentních bodů méně). Tento pokles úspěšnosti je již patrný od roku 2016, kdy byl pokles úspěšnosti žáků u zkoušky o 0,3 procentních bodů oproti předchozímu roku. Naopak letos došlo k mírnému zlepšení úspěšnosti žáků u didaktického testu z matematiky na 75,3 %, ve kterém uspělo o 6, 2 procentních bodů více žáků než v roce 2016, přesto matematika zůstává nejméně úspěšným předmětem u maturitních zkoušek konaných žáky středních škol. Matematiku si v Libereckém kraji jako druhou povinnou zkoušku zvolila pětina maturantů, zatímco v celé republice to učinila čtvrtina žáků. 

Meziroční srovnání na republikové úrovni podle předběžně zveřejněných výsledků didaktických testů českého jazyka a literatury zaznamenalo mírnější zhoršení z 91,5% úspěšnosti na 90,3% úspěšnost. Naopak u didaktického testu z matematiky došlo ke zlepšení úspěšnosti z loňských 76,8 % na letošních 78,3 %.

„Výsledky didaktických testů z cizích jazyků jsou od roku 2015 na přibližně stejné úrovni. V Libereckém kraji uspělo 93,5 % žáků z anglického jazyka a 93 % z německého jazyka. Oproti loňskému roku uspělo o 11,6 procentních bodů více žáků z německého jazyka,“ sdělil náměstek hejtmana pro školství Petr Tulpa.

Písemné práce z českého jazyka a literatury v letošním roce opravovali centrálně stanovení hodnotitelé, tak jako před třemi lety. Podle ředitele společnosti Cermat pana Jiřího Zíky se obavy z velkého poklesu úspěšnosti nepotvrzují, regionální údaje však zatím nemáme k dispozici.

Podrobné výsledky maturitních zkoušek v jarním zkušebním období 2017 budou ukončeny až po proběhnutí přezkumných řízení, kdy jednotlivé kraje obdrží tzv. krajské zprávy s výsledky za celé jarní zkušební období maturitní zkoušky v roce 2017. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky