Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Muzeum Českého ráje v Turnově začne připravovat expozici horolezectví

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 10. 2014 13:26

Sdílet článek

Zastupitelstvo LK na svém zasedání dne 23. 9. 2014 schválilo Muzeu Českého ráje v Turnově finanční částku ve výši 840.000,00 Kč na projektovou dokumentaci nové expozice horolezectví.

Projektová příprava počítá se stavební částí a s částí expoziční. Stavební část projektové dokumentace o předpokládaném objemu 500.000,00 Kč bude řešit výtah, přístavbu sálu, dostavbu zadní části galerie a rekonstrukci střechy nad dílnou. Výtvarné řešení expozice o objemu 340.000,00 Kč se zaměří na kompletní realizační výkresovou dokumentaci, podrobnou specifikaci výstavních úseků a jednotlivých segmentů.

„Vytvoření horolezecké expozice je jednou z priorit programového prohlášení rady kraje. Proto již v  roce 2013 byly zpracovány tři návrhy na řešení expozice, z nichž jeden byl vybrán pro zpracování podrobné studie,“ připomněla náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová.

 Studie, která má část stavební a expoziční, bude podle ní dokončena v říjnu 2014 a na jejím základě bude následně vypsáno výběrové na projektovou dokumentaci s plánovaným termínem realizace zakázky a stavebního povolení na počátku roku 2015. Vlastní realizace stavebních prací je pak předpokládána na rok 2016. Finanční zajištění realizace projektu je plánováno z programu na podporu  přeshraniční spolupráce v rámci dotačního titulu EU Cíl 3.

Nové expozice horolezectví je dlouhodobě připravovaná, a to i ve spolupráci se zahraničním partnerem.

„Tento projekt by měl zaplnit mezeru, která je v posledních letech stále evidentnější. Jak z řad odborné, tak i laické veřejnosti se stále naléhavěji ozývají hlasy po jejím zřízení. A kde jinde by měla takové expozice vzniknout než v srdci Českého ráje, který se může pochlubit dlouhou tradicí horolezectví. Nová expozice si klade za cíl představit horolezectví v regionu ve všech jeho aspektech – přiblížit místním i zahraničním návštěvníkům významné pískovcové skalní město, místní historii, vybavení i osobnosti,“ popsala záměr Hana Maierová.

První část výstavy představí horolezecký sport v celé jeho šíři a různorodosti, kterou si řada návštěvníků ani neuvědomuje. Druhý okruh se bude věnovat oblasti Českého ráje s pískovcovými skalními městy, které jsou zařazeny do sítě geoparků UNESCO. Představena bude celá oblast místních pískovcových skalních měst a jejich více než stoletá lezecká historie, včetně výrazných osobností, které se zasloužily o věhlas horolezeckého sportu i za hranicemi regionu.

Třetí okruh pak představí horolezecké vybavení a jeho vývoj až do dnešních dnů. Bez zajímavosti nebude srovnání domácí a tovární výroby jistících prostředků před rokem 1989.

„Vzhledem k tomu, že řada osobností vzešlá z prostředí našeho regionu překročila svými výkony jeho hranice a slavila úspěchy taktéž v odvětví tzv. alpského horolezectví, bude expozice věnována nejen vývoji vybavení v pískovcovém lezení, ale také horolezectví ve vysokých horách,“ doplnila náměstkyně.

Na přípravě expozice horolezectví se budou podílet odborní pracovníci muzea, především z oddělení historických sbírek.

„Využijí navázané spolupráce s místními pamětníky a aktivními horolezci i mezinárodních kontaktů na Sasko a byla také navázána úzká spolupráce s Národním muzeem v Praze,“ zdůraznila Hana Maierová. 

Viz také: http://youtu.be/4faLffz0u9o

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky