Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na krajský úřad se včera sjeli zemědělci z celé republiky

  • 18. 05. 2001 01:00

Sdílet článek

[id:16|autor:|email:|telefon:|mobil:|aktualizace:]

Na krajském úřadu se včera konal celodenní seminář na téma životní prostředí a zemědělství s podtitulem pěstování a využití energetických plodin. Pěstování plodin využitelných k výrobě pohonných hmot nebo k vytápění (řepka olejka, len aj.) bylo v nedávné minulosti doplněno i o pěstování energetických dřevin (topol, vrba aj.). "Seminář pořádal Liberecký kraj spolu s Agrární komorou Liberec a Jablonec pod záštitou senátora MUDr. Přemysla Sobotky. S příspěvky vystoupili především zástupci ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí. Zástupci ministerstva zemědělství hovořili nejvíce o dotačních titulech v této oblasti. Představitelé výzkumu nás seznámili s pilotními programy a se zkušenostmi s "plantážováním" topolů a olší, které se řadí mezi energetické dřeviny. V Libereckém kraji je ročně přebytek biomasy zhruba 300 tisíc tun a žádným způsobem se nezpracovává. Nyní mám zprávy o tom, že by s pěstováním energetických plodin měli začít zemědělci na Českolipsku, kde je velké množství pozemků, kde tato využitelná "surovina" leží ladem.

Cílem semináře tedy byly prvotní informace zemědělcům, kterým jsme chtěli tuto myšlenku představit jako úvahu do budoucnosti ohledně využití zaplevelených ploch v Libereckém kraji," vysvětloval radní Libereckého kraje Radim Zika, pověřený vedením resortu životního prostředí a zemědělství.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky