Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nová kniha detailně přibližuje lidové stavitelství v našem kraji

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 05. 2016 14:23

Sdílet článek

K historii lidového stavitelství v severovýchodních Čechách přibyl další příspěvek. Je jím zcela nová kniha, která poukazuje na nejzajímavější, nejcennější dochované lidové stavby a jejich soubory doplněné množstvím barevných fotografií. Její křest se uskutečnil při příležitosti oslav 130 let od založení Muzea Českého ráje v Turnově ve čtvrtek 19. května, které knihu pro Liberecký kraj vydalo.

Knihu Lidové stavby Libereckého kraje slavnostně pokřtili hejtman Martin Půta, majitelka Dlaskova statku v Dolánkách Alena Hejduková a Jan Havelka ze spolku Dubáci. „Liberecký kraj má nespočet lidových staveb a památek. Jednou z nich, z těch technických staveb, je i dřevěný věšadlový most v Bystré nad Jizerou. Bohužel patří mezi patnáct národních kulturních památek v kraji, které jsou ve špatném stavu, a potřebuje nákladnou rekonstrukci. Obec už na jeho opravu vypsala sbírku a kraj na jeho obnovu také přidá. Určitě chceme řešit i havarijní stav jiných památek,“ řekl při svém krátkém proslovu hejtman Martin Půta.

Jedinečnost nové knihy spočívá mimo jiné i v tom, že podobná publikace vyšla naposledy před zhruba 30 lety. Čtenáři se v jedenácti kapitolách seznámí s charakteristickými rysy bohatého a různorodého památkového fondu lidového stavitelství na území kraje.

„Po dlouhé době vychází reprezentativní publikace, která je obecně věnována lidové architektuře v našem kraji.  Máme se v této oblasti čím pochlubit. Kniha je doplněná o text zpracovaný odborníky, nicméně stylem přístupným laické veřejnosti. Vydávání financoval Liberecký kraj a příprava trvala přibližně dva roky,“ uvádí Hana Maierová, statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu s tím, že Muzeum Českého ráje v Turnově je odborným pracovištěm pro péči o tradiční lidovou kulturu v Libereckém kraji.

Publikace vyšla v nákladu 1300 ks a prodávat se bude za 390 Kč pouze v kulturních příspěvkových organizacích Libereckého kraje (Krajské vědecké knihovně v Liberci, Severočeském muzeu a Oblastní galerii, dále pak v turnovském a českolipském muzeu).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky