Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Novou stezku Oldřichovské bučiny lemují interaktivní prvky

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 26. 05. 2015 16:45
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

V Jizerských horách od dnešního dne slouží turistům nová naučná stezka Oldřichovské bučiny. Dva kilometry dlouhá trasa začíná v Oldřichovském sedle a provede výletníky náročným terénem jednou z nejkrásnějších částí našich hor, Národní přírodní rezervací Jizerskohorské bučiny. Stezka nahradila původní, která dosloužila v polovině 90. let a turisté na ní najdou místo běžných tabulí s texty nápadité interaktivní prvky.

Jizerské hory jsou jednou z nejzajímavějších destinací Libereckého kraje a věřím, že otevření stezky Oldřichovské bučiny do Jizerských hor přivede i nové návštěvníky,“ uvedl k znovuobnovení stezky Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Stezka nabídne 18 zastavení s netradičními interaktivními prvky. Jejich prostřednictvím poznají návštěvníci zajímavosti lokality jinak a neobvykle. Například dutý strom s ptáky uvnitř napoví kolemjdoucím, jací opeřenci žijí v lokalitě v dutinách stromů, co potřebují k životu, se zase na dalším zastavení dozvědí z inzerátů rozmístěných na vývěsce. „Interaktivní prvky mají návštěvníkům říci, že zdejší les je neobyčejný, přirozený a specifický pro národní přírodní rezervaci,“ poznamenal Jiří Hušek, vedoucí správy CHKO Jizerské hory, která se na nové stezce podílela společně s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, Nadací pro záchranu a obnovu Jizerských hor a Společností pro Jizerské hory o.p.s.. Ke spolupráci oslovili i studenty pedagogické fakulty liberecké Technické univerzity, kteří navrhli podobu stezky, o zpracování prvků se následně postaral výtvarník Robert Smolík.

Výborné je, že se dohodlo více subjektů a společně uskutečnily takový projekt. Je to cesta hodná následování a budeme tady hledat inspiraci třeba pro Ralsko a další zajímavá místa Libereckého kraje,“ doplnil náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný.

Stezka Oldřichovské bučiny vznikla v rámci projektu Obnova návštěvnické struktury v Jizerských horách, který byl realizován v letech 2012-2015. Spolufinancován byl Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj a Státním fondem životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí. V rámci realizace došlo k opravě devíti turisticky značených atraktivních lokalit v Jizerských horách. Opravy spočívaly především v šetrné sanaci poškozených míst nebo jejich doplnění z hlediska bezpečnosti návštěvníků Jizerských hor. Celkově uznatelné náklady na akci činily 7 222 762 Kč, z toho byl příspěvek z fondu Evropské unie 5 525 413 Kč, příspěvek SFŽP ČR 975 073 Kč a příspěvek Společnosti pro Jizerské hory o.p.s. 722 276 Kč. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky