Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

O nejpovedenější „proměnu“ v České republice za rok 2014 je možné hlasovat do 1. května

21. 04. 2015

Již 6. ročník projektu „Má vlast cestami proměn“, který pořádá Asociace Entente Florale CZ – Souznění, o.s., v těchto dnech právě vrcholí. Liberecký kraj je v letošním roce jedním z partnerských krajů, sám prezentuje několik „proměn“.

„Smyslem celého projektu je důstojně poděkovat všem lidem v naší republice, kteří vkládají svůj čas a um do zvelebování míst, ve kterých žijí. Mnohdy tak činí ve svém volném čase či nad rámec pracovních povinností. Velmi často s rekonstruovaným prostorem vzniká i několikaletý závazek o stavbu či místo náležitě pečovat,“ říká radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova Vít Příkaský.

O tom, která z vystavených „proměn“ je ta nejpovedenější, rozhodne veřejnost. Hlasování probíhá na webu projektu Cestami proměn do 1. května 2015 www.cestamipromen.cz/hlasovani.

Do aktuálního 6. ročníku je přihlášených celkem 120 staveb ze 13- ti krajů. Na 54 panelech jsou představovány proměny ruin ve skvosty. Od rekonstrukce kašen přes zrekonstruované centrum obce až po sportovní areály či koupaliště, církevní stavby, zámky, rozhledny, zahrady a další objekty.

Liberecký kraj prezentuje hned několik „proměn“ – nádherně opravenou rychtu, nyní penzion, v Loubí na Českolipsku ( www.penzionurychtarky.cz), obec Mírová pod Kozákovem přihlásila zrekonstruované objekty mateřské a základní školy (www.mirova.cz) a  Jilemnický okrašlovací spolek poutní křížky (www.josjilemnice.cz).

Zahájení národní putovní výstavy
Druhou květnovou sobotu, tedy 9. května, se přesně v 11:00 hodin rozeznějí zvony na pražském Vyšehradě, čímž bude slavnostně zahájen 7. ročník národní putovní výstavy „Má vlast cestami proměn“.  Organizátoři na tento den připravili bohatý doprovodný program, a tak se návštěvníci mohou těšit například na koncert Spirituál kvintetu, dětský pěvecký sbor a písničky Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka a vystoupí i Daniel Landa. Své produkty představí regionální výrobci z celé republiky, tedy i z Libereckého kraje (zmrzlina ze Stráže pod Ralskem, perníčky z Jílového u Držkova, skleněné figurky z Těpeří, loutky ze Staré Paky či kožené capáčky ze Smržovky a další).

Veškeré informace o projektu najdou zájemci na internetových stránkách www.cestamipromen.cz.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624