Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Obráběči kovů se mohou těšit od příštího školního roku na stipendium

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 24. 10. 2014 14:24
  • Školství

Sdílet článek

Stipendijní program Libereckého kraje pro žáky středních škol dozná od školního roku 2015/2016 změn. Nově bude zařazen obor Obráběč kovů. Naopak z důvodu nulového zájmu žáků o studium končí podpora u oboru Slévač. O těchto úpravách rozhodlo Zastupitelstvo Libereckého kraje na svém jednání 21. října 2014.

„Stipendijní program již pět let dokazuje svoji prospěšnost. I přes neustále klesající počet žáků prvních ročníků na středních školách se daří mírně navyšovat či zachovávat přibližně stejný počet žáků u většiny podporovaných oborů. Technické a řemeslné obory mají velké uplatnění na trhu práce a jejich podpora je jednou z priorit resortu školství. Na zařazení oboru Obráběč kovů do programu panuje shoda mezi středními školami, Úřadem práce ČR i Hospodářskou komorou ČR,“ hodnotí výsledky stipendijního programu a jeho úpravy Alena Losová, radní pověřená řízením resortu školství, mládeže a zaměstnanosti.

Stipendijní program pro žáky středních škol zřizovaných Libereckým krajem ve vybraných oborech vzdělání byl spuštěn ve školním roce 2010/2011. Aktuálně podporuje 13 řemeslných oborů – Elektrikář, Elektrikář-silnoproud, Instalatér, Jemný mechanik, Klempíř, Malíř a lakýrník, Nástrojař, Řezník a uzenář, Sklář-výrobce a zušlechťovatel skla, Slévač, Strojní mechanik, Tesař, Zedník. 
Ty jsou nabízeny na devíti středních školách v kraji. Ve školním roce 2013/2014 nastoupilo ke vzdělávání v těchto oborech 367 žáků z celkem 4.345 žáků, kteří se vzdělávají v denní formě studia. Úspěšný absolvent podporovaného oboru si může za tři roky svého studia přijít na motivačních a prospěchových stipendiích až na 16.500 Kč. Liberecký kraj vyčlenil pro rok 2014 v rozpočtu na stipendia 2 miliony Kč.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky